Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yemek Borusu Kanseri: Belirtileri, Teşhisi ve Evreleri

Tıbbi kaynaklardan edinilen bilgiye göre 1970'li yıllarda midede yer alan bakterilerin keşfi ile birlikte bu bakterilerin ortadan kaldırılmaya çalışılmasıyla, mide kanserleri yukarıya doğru ilerlemiştir. Yemek borusu kanserlerinin belirtileri, teşhisi ve evreleri hakkında bilgi verilmektedir.

Yayın Tarihi: 08.09.2023 17:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yemek Borusu Kanseri: Belirtileri, Teşhisi ve Evreleri

Yemek Borusu Kanseri: Belirtileri, Teşhisi ve Evreleri

Tıbbi kaynaklardan edinilen bilgiye göre 1970'li yıllarda midede yer alan bakterilerin keşfi ile birlikte bu bakterilerin ortadan kaldırılmaya çalışılmasıyla, mide kanserleri yukarıya doğru ilerlemiştir. Yemek borusuyla, midenin başlangıç kısmında görülmektedir. Genel cerrahi uzmanlarına göre; Yemek borusu kanserlerinin iki farklı türü bulunmaktadır; Yemek borusunun üst 2/3 kısmını ve alt 1/3 kısmına yerleşen kanserlerden birbirinden farklıdır. Üst kısımda görülen kanser yenilen içilen gıdalara ve kimyasallara bağlıdır. Kuzey Doğu'da sıklıkla görülmektedir. Yemek borusunun alt kısmına 1/3'e yerleşen kanserler ise daha çok reflü hastalığına ikincil olarak gelişir.

Yutma Güçlüğü İle Ortaya Çıkar

Uzmanların ifadelerine göre; Yemek borusu kanserlerinin en önemli belirtisi, yeme- içmede yaşanan yutma güçlükleridir. İlk önce yutmada takılma hissiyle ortaya çıkar daha sonra katı gıdaların yutulamaması ve sıvıya geçme görülür. Yutma güçlüğüne bağlı olarak yavaş yemek yeme, zayıflama da gözlemlenmektedir.

Yemek Borusu Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Yemek borusu kanserinin teşhisine yönelik Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Alış, '40 yaşın üstünde yutma güçlüğü, reflu ya da sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir rahatsızlık şikayetiyle başvuran hastaya endoskopi uygulanır. Eğer hasta 40 yaş altındaysa o zaman 1 aylık ilaç tedavisi uygulanır. Şikayetler geçmiyorsa endoskopi yapılır ve yemek borusunun tamamı görüntülenerek, problemli olduğu düşünülen alandan parça alınarak Patolojiye gönderilir, tanı konur.

Sindirim Sistemi Kanserleri 4 Evredir

Birinci evrenin başlangıç evresi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Halil Alış bu evrede öncelikle tomografi ardından da pozitron emisyon tomografisi talep edilerek yaygınlığı değerlendirir, lenf nodun tutulumun olup olmadığına, karaciğerde bir sıçrama olup olmadığına bakılır.