Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yumurta Tüketimi ve Sağlık İlişkisi

Yumurtaların protein içeriği yüksek olmasına rağmen lif eksikliği nedeniyle kabızlığa yol açabilir. Yumurta sarısının yüksek kolesterol düzeyine sahip olması, yumurta tüketimini azaltmanın ömrü uzatabileceği gösterilmiştir. Yumurta yemek, kalp hastalığından ölme riskini artırabilir. Yumurta intoleransı, sindirim sorunlarına ve baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca, aşırı yumurta tüketimi kalp hastalığı riskini artırabilir.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 13:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yumurta Tüketimi ve Sağlık İlişkisi

Yumurtaların Protein İçeriği ve Lif Eksikliği

Yumurtalarda bol miktarda protein bulunur ancak sindirime yardımcı olan lifleri yoktur. Lif eksikliği ise kabızlığa neden olur. Yumurta tüketimiyle ilgili yapılan bir araştırmada, yumurta sarısının yüksek kolesterol düzeyine sahip olması nedeniyle yumurta tüketimini azaltmanın ömrü daha uzun bir hale getirebileceği kanıtlandı. Yine aynı araştırmaya göre haftanın her günü yumurta yemek yerine birkaç gün arayla tüketmek, çok daha doğru bir tercih olarak görüldü.

Yumurta ve Akne İlişkisi

Akne, progesteron hormonunun yüksek düzeyde olmasından kaynaklanır. Vücudumuz bu hormonları kendi kendine üretir ama biz yumurta yiyerek vücudumuza fazladan hormon almış oluruz. Yani aniden ciltte akneler görmeye başlarsanız ne sıklıkla yumurta tükettiğinize dikkat etmelisiniz.

Yumurta ve Kalp Sağlığı İlişkisi

Circulation dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yumurta yemek kalp hastalığından ölme riskini artırıyor. Araştırmacılar, 27.000'den fazla katılımcıda yumurta ve kolesterol tüketimini ve kandaki kolesterol düzeylerini kardiyovasküler hastalıktan ölümle karşılaştırdı ve mevcut araştırmaların sistematik bir incelemesini gerçekleştirdi. Günde bir yumurta yemek, kalp hastalığından ölme riskini önemli ölçüde artırdı. Daha yüksek kan kolesterol düzeyleri ve daha yüksek diyet kolesterol alımı da kalp hastalığından ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Bu bulgular, kalp sağlığının iyileştirilmesi için diyetteki kolesterol alımının sınırlandırılmasını desteklemektedir.

Yumurta ve Alerji İlişkisi

Yumurta kimileri için harika bir kahvaltı seçeneği olabilir, ancak belirli gıdalara karşı hassasiyetiniz veya intoleransınız varsa o kadar da iyi değildir. Yumurta yedikten sonra neden şiştiğinizi veya gaz çıkardığınızı merak ediyorsanız her sabah yumurta tüketimine devam etmeden önce alerji testi yaptırmanız gerekir. Yumurta intoleransı temel olarak yumurtadaki belirli bir elementi düzgün bir şekilde sindiremediğiniz ve vücudunuzda onu parçalayabilecek belirli bir enzimin bulunmayabileceği anlamına gelir. Bu durum mide ve baş ağrısına da neden olabilir.

Yumurta ve Kalp Hastalığı İlişkisi

Deneysel hayvan araştırmaları yumurta gibi kolesterolü yüksek besinlerle beslenmenin damar sertliği dediğimiz ateroskleroza yol açtığını kanıtladı. Araştırmalar alınan her 100 mg kolesterolün toplam kolesterolü 2-3 mg artırdığını ve bu artışın da yüzde 70 kadarının LDL dediğimiz kolesterolü yükselttiğini gösterdi. Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılması önerilir. Ayrıca diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını belirtmekte fayda var.