Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çanakkale Muharebeleri Belgeseli 'Koca Seyit' Çubuk'un Hikayesini Anlatıyor

Çanakkale Muharebeleri'nde 'Koca Seyit' olarak bilinen Onbaşı Seyit Çubuk'un hikayesini anlatan belgesel, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından çekiliyor. Belgeselde Engin Altan Düzyatan Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırırken, Emre Erçil ise Koca Seyit karakterine hayat veriyor. Projenin amacı ise kahramanlık destanını gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarmaktır.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 12:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çanakkale Muharebeleri Belgeseli 'Koca Seyit' Çubuk'un Hikayesini Anlatıyor

Çanakkale Muharebeleri ve 'Koca Seyit'

Çanakkale muharebelerinde, sırtlayarak kaldırdığı top mermisiyle Çanakkale Deniz Savaşı’nın seyrini değiştiren ‘Koca Seyit’ lakaplı Onbaşı Seyit Çubuk’un belgeseli Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından çekiliyor. 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve Seyit Ali Çabuk’un görüştüğü Terzizade Konağı’nda çekimleri gerçekleştirilen belgeselde Engin Altan Düzyatan Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırırken, Emre Erçil ise Koca Seyit karakterine hayat veriyor.

Engin Altan Düzyatan: Gurur Verici

Engin Altan Düzyatan, belgeselde Atatürk’ü canlandırmaktan duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti:“Her şeyden önce çok gurur verici. 100’üncü yılında böyle bir belgesel yapılıyor ve burada Atatürk’ü canlandırmak bana düştü. Geldiğimden beri çok heyecanlıyım. 2 günlük bir çekimimiz vardı burada ve Atatürk’ün Koca Seyit ile hem cephede hem de bundan sonrasındaki görüşmelerini konu aldığımız bir belgeselin içerisinde rol alıyorum.”

Emre Erçil: Seyit Ali Çabuk'un Mütevaziliği ve İyi Niyeti

Emre Erçil ise Koca Seyit’in mütevazılığı ve iyi niyeti karşısında duygulu anlar yaşadığını söyledi:“Seyit Ali Çabuk o kadar gariban, o kadar iyi yürekli ki onu canlandırken insanın ağlayası geliyor. Maaş bağlanıyor, kabul etmiyor. 5 sene sonra Ata geliyor, tekrar teklifte bulunuyor, ‘Yok paşam. Ben bu mermiyi yine taşırım’ diyor. Savaş dönüşü eve geliyor bir bakıyor, 5 yaşında bir kız var. O kadar tatlı bir adam ki. Diyor ki rahatsız etmeyin. Belki başka birisiyle evlenmiştir. Ağacın kenarına çömeliveriyor sadece. Kızın kendi kızı olduğunu öğrendiği zaman ‘gık’ demiyor. Oturup, ağlamaya başlıyor. Çok önemli ve çok yukarıda bir mertebe.”

Belgeselin Amacı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, projenin amacını şu sözlerle açıkladı:“Yıllardır dilden dolaşan kahramanlık destanını gün yüzüne çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. İstedik ki bu hikayeyi sadece Havranlılar, sadece Balıkesirliler bilmesin. Bütün Türkiye öğrensin.”