Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çin Uzay İstasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Alternatif Olacak

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmuştu. Çin Uzay İstasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görevinin 2030'da sona ermesiyle yörüngedeki tek uzay istasyonu olacak. Çin, önümüzdeki yıllarda uzay istasyonunu genişleterek diğer ülkelerden astronotlara Dünya'ya yakın görevler için alternatif bir platform sunmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 12:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çin Uzay İstasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu'na Alternatif Olacak

Çin Uzay İstasyonu'nun Özellikleri

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmuştu. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon, Çin'in uzaydaki en büyük kozlarından biri. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun görevinin 2030'da sona ermesiyle Çin Uzay İstasyonu, yörüngedeki tek uzay istasyonu olacak.

Çin Uzay İstasyonu'nun Genişletilmesi

Çin, önümüzdeki yıllarda uzay istasyonunu üç modülden altı modüle çıkarmayı planlıyor ve NASA liderliğindeki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ömrünü tamamlarken diğer ülkelerden astronotlara Dünya'ya yakın görevler için alternatif bir platform sunmayı amaçlıyor. Altı modüle genişletildikten sonra 180 metrik ton olacak Tiangong, yedi astronottan oluşan bir mürettebatı barındırabilen Uluslararası Uzay İstasyonu kütlesinin yalnızca yüzde 40'ını oluşturacak.

Diğer Ülkelerin Uzay İstasyonu Planları

Rus uzay ajansı Roscosmos da geçen yıl dört kozmonotu barındırabilecek altı modülden oluşan bir uzay istasyonu inşa etmeyi planladığını duyurmuştu.