Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kronik Akciğer Hastalığı Olanlar İçin Sıcak Hava Uyarıları

Hava şartlarının kronik akciğer hastalığı üzerindeki etkisi, sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler ve su tüketimi konularında yapılan uyarılar.

Yayın Tarihi: 28.07.2023 16:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kronik Akciğer Hastalığı Olanlar İçin Sıcak Hava Uyarıları

Hava şartlarının kronik akciğer hastalığı üzerindeki etkisi

Hava şartları kronik akciğer hastalığı olanların sağlık durumu üzerinde önemli etkilere sahip. Soğuk ve kuru havalar hassas solunum yollarını tahriş ederek nefes darlığına, öksürüğe ve hırıltılı solunuma neden olurken, sıcak ve nemli havalar da solunum yolları enflamasyonunun artmasına, nefes darlığına ve KOAH gibi kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabiliyor.

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler

Yaz sıcaklarının en yoğun hissedildiği bugünlerde, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, kronik akciğer hastalıkları olanlar için önemli uyarılarda bulundu. Astım ve KOAH hastalarının sıcak havalarda her zamankinden daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

1. Nefes darlığı ve enerji tüketimi

Vücudumuz normal ısı dengesini korumak için her zaman çalışıyor ancak sıcak havaya ve neme maruz kalındığında serinlemek için fazladan efor gerekiyor. KOAH hastaları halihazırdaki enerjilerinin çoğunu nefes alabilmek için kullandıklarından, sıcak havalarda vücudun soğumaya çalışması yüzünden nefes darlığı şikayetinde artış yaşayabiliyorlar. Benzer sorunlar nem seviyesinin yükselmesine bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Nemli hava yoğunlaştığından KOAH hastalarının nefes alması zorlaşıyor. Astım hastalarının da tedbir alması şart. Sıcaklarda havanın durgunlaşması havadaki kirletici partiküllerin hapsolmasına yol açarak astım hastalarının ataklarını tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları daralıyor ve nefes almak güçleşiyor.

2. Dışarıda yapılan aktiviteler

Hava sıcaklığının artması sonucu nefes darlığı şikayetleri fazlalaşan kronik akciğer hastalarının sıcak havalarda yorucu aktivitelerden kaçınmasının oldukça önemli olduğunu hatırlatan Işık, mevsime özgü dikkat edilmesi gerekenlere şöyle değindi:

  • Sıcak havalarda efor gerektiren aktivitelerin kısıtlanması
  • Hava sıcaklığının ve havadaki polen oranının yüksek olduğu zaman dilimlerinde mümkünse dışarıya çıkılmaması
  • İç hava kalitesinin yüksek olduğu, ideal sıcaklık değerine sahip kapalı ortamlarda bulunma
  • Açık renkli, cilde nefes aldıran ve vücudu sıkmayan kıyafetler tercih etme
  • Başın güneşten korunması

3. Su tüketimi

Dr. Merda Erdemir Işık, hem sağlıklı bireylerin hem de kronik akciğer hastalıkları olanların dehidrasyon (sıvı kaybı) risklerinin sıcak havalarda arttığını belirten uyarılarını şöyle sonlandırdı:

Sıcak havalarda vücut ısısı terleme ile dengeleniyor, terleme ise vücutta su kaybına yol açıyor. Bir de içecek tercihinin yanlış yapılması, vücudun daha çok susuz kalmasına neden oluyor. Bu nedenle çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı, bu içecekler su kaybını artırıyor. Kronik akciğer hastalarının yapmaları gereken, bol su içmek; böylece hem vücut ısısının dengelenmesi mümkün oluyor hem de dehidrasyon riski azalıyor. Mukusun seyreltilmesi, solunum yolu enfeksiyonları riskinin düşürülmesi ve akciğer fonksiyonlarının desteklenmesi için de su içmek büyük öneme sahip. Tüm bu tedbirleri almak ve reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak sıcak havalarda solunum şikayetlerini minimize etmeyi sağlayabiliyor.