Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Doğada Parçalanabilen ve Çok İşlevli Bir Kaplama Geliştirildi

İspanya'daki Valencia Politeknik Üniversitesi'nden Antoni Gandia ve Andrew Adamatzky, elektronik aletler için doğada parçalanabilen ve çok işlevli bir sensör görevi görebilen bir kaplama geliştirmeyi amaçladı. Ganoderma sessile adı verilen bir mantar türü kullanılarak geliştirilen bu kaplama, gelecekte canlı kaplamaların geliştirilmesine olanak sağlayabilir.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 11:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Doğada Parçalanabilen ve Çok İşlevli Bir Kaplama Geliştirildi

İkili, Elektronik Aletler İçin Yenilikçi Bir Kaplama Geliştirdi

New Scientist'in aktardığına göre, İspanya'daki Valencia Politeknik Üniversitesi'nden Antoni Gandia ve Andrew Adamatzky, elektronik aletler için doğada parçalanabilen ve çok işlevli bir sensör görevi görebilen bir kaplama geliştirmeyi amaçladı. Geleneksel silikon sensörlerin üretimi zor ve sınırlıdır. Bu nedenle, ikili sıradışı bir kaplama üzerinde çalışmaya karar verdi.

Ganoderma Sessile Mantarı Kullanıldı

İkili, bu yeni kaplamada Ganoderma sessile adı verilen bir mantar türünü kullandı. Mantarlar, agar maddesi ile kaplanan 17 santimetrelik bir robot modelini kapladı. Oluşan cilt tabakası ışığa ve dokunmaya duyarlıdır.

Biyo-Sibernetik Bir Varlık Oluşturuldu

Araştırmacılar, geliştirdikleri bu kaplamanın bir siborg heykelciğini biyo-sibernetik bir varlığa dönüştüren, kendi kendini yenileyen ve tepki veren bir deri olduğunu belirtiyor. Bu kaplama, gelecekte canlı kaplamaların geliştirilmesine olanak sağlayabilir.

Canlı Kaplamaların Geleceği

Araştırmacılar, bu çalışmanın, örneğin binaları kaplayarak sıcaklıklarını düzenleyebilecek canlı kaplamaların geliştirilmesine zemin hazırlamasını umuyor. Miselyumla elde edilebilecek olanın sınırlarını zorlamaya devam ederek biyo-sibernetik sistemlerin günlük hayatımızın bir parçası olduğu bir geleceğe adım atıyoruz.