Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransız Girişim Zephalto, Dev Balonla Uzayda Yemek Deneyimi Sunacak

Fransız girişim Zephalto, dev balonla uzayda yemek deneyimi sunacak. Zephalto, Fransa’dan havalanacak ve 25 kilometre yüksekliğe çıkacak dev balonda müşterilerine ziyafet çekeceği belirtiliyor. Yemekleri, Fransa’nın en ünlü şeflerinin hazırlayacağı ve stratosfer balonundaki lüks yolculuğa müşterilerin tercihine göre müzik de eşlik edebilecek. 120 bin euro Geniş panoramik pencereye sahip balon kapsülünün 6 yolcu ve 2 pilot taşıyacağı bildiriliyor. 6 saat sürecek olan gidiş-dönüş yolculuğun bedelinin 120 bin euro (3.6 milyon TL) olduğu ifade ediliyor. Bu yolculuğun dünyadaki en pahalı Michelin yıldızlı restorandan 100 kat daha pahalı olduğu belirtilirken, ön satış biletlerinin yakında piyasaya sürüleceği duyuruldu. İlk yolculuğun 2024’ün sonunda gerçekleşmesinin planlandığı, Zephalto’nun yılda 60 uçuş yapmayı amaçladığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 17:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Fransız Girişim Zephalto, Dev Balonla Uzayda Yemek Deneyimi Sunacak

Michelin Yıldızıyla Ünlenen Restoranlara Rakip: Zephalto

Michelin yıldızının kaliteli yemekler sunan restoranlara verildiği bilinirken, Zephalto’nun Fransa’dan havalanacak ve 25 kilometre yüksekliğe çıkacak dev balonda müşterilerine ziyafet çekeceği belirtildi. Yemekleri, Fransa’nın en ünlü şeflerinin hazırlayacağı ve stratosfer balonundaki lüks yolculuğa müşterilerin tercihine göre müzik de eşlik edebileceği açıklandı. 120 bin euro Geniş panoramik pencereye sahip balon kapsülünün 6 yolcu ve 2 pilot taşıyacağı bildirildi. 6 saat sürecek olan gidiş-dönüş yolculuğun bedelinin 120 bin euro (3.6 milyon TL) olduğu ifade edildi. Bu yolculuğun dünyadaki en pahalı Michelin yıldızlı restorandan 100 kat daha pahalı olduğu belirtilirken, ön satış biletlerinin yakında piyasaya sürüleceği duyuruldu. İlk yolculuğun 2024’ün sonunda gerçekleşmesinin planlandığı, Zephalto’nun yılda 60 uçuş yapmayı amaçladığı belirtildi.

Fransa Merkezli Uzay Turizmi Girişimi

Fransa merkezli bir girişim olan Zephalto, son zamanlarda uzaya balon fırlatmak isteyen şirketlerden sadece bir tanesi. Zephalto, Fransa'dan havalanacak ve altı saatlik gidiş-dönüş yolculukla 25 kilometre yüksekliğe çıkacak dev bir balonda yemek yiyen yolcularına yıldız manzarası sunacak. Uzay turizmi şirketi ilk uçuşunu 2025 yılında başlatmayı planlıyordu, ancak şimdi bunu 2024 yılının sonuna planladı. Biletler 120 bin eurodan satılacak Balon ile uzayda yemek yemek isteyen müşteriler, yakında ön siparişe açılacak biletlerden satın almaları gerekecek. Biletlerin satış fiyatı ise 120 bin euro olacak açıklandı. Geniş panoramik pencereye sahip, altı yolcu ve iki pilot taşıyabilen balon kapsülü, 4 m/s hızla yükselecek ve zirve irtifasına ulaşması bir buçuk saat sürecek. Oraya vardıklarında yolcular , atmosferin yüzde 98'inin üzerinde ve ortalama ticari uçaklardan iki kat yükseklikte, uzayın kenarında üç saatin keyfini çıkaracaklar. Ayrıca yolcular, ünlü Fransız şeflerin hazırladığı yemeklerle ve seçkin şaraplarla lüks bir mutfak deneyimi yaşayacaklar. Sadece bu da değil, stratosferik balonundaki lüks yolculuğa yolcunun tercihine göre müzik de eşlik edebilecek veya tamamen sessiz bir yolculuk tercih edilebilecek. Balon uçuşuna binmek için herhangi bir yaş sınırı veya özel eğitim gerekli değil; kişi, bir uçakta uçmaya uygun olduğu sürece, Céleste isimli balonlarda seyahat edebilecek. Yolculuk birçok uzay meraklısı için tercih edilebilir olsa da yolcular bu seyahatte sıfır yer çekimini deneme şansına sahip olamayacak. Jeff Bezos'un, yolcuları Dünya yüzeyinden 100 km fazla yükseğe çıkaran Blue Origin roketinin aksine, Céleste balonlarında yer çekimi kaybolmayacak. Yılda 60 uçuş yapılacak Zephalto, yılda 60 uçuş yapmayı planlıyor ve kendisini Dünya'yı yukarıdan görmenin daha az etkili bir yolu olarak pazarlıyor. Blue Origin ve Virgin Galactic gibi şirketlerin aralarında bulunduğu bazı uzay turizmi girişimlerinin, küresel ısınma üzerinde havacılık endüstrisinden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğine dair korkular arttı. Buna yanıt olarak Zephalto, 'roketlerin yarattığı güçlü sera gazları' yerine helyum ve hidrojenle dolu bir balon kullanarak stratosfere ulaşmanın en az kirletici yolunu sunduğunu söylüyor . Öte yandan, Zephalto bu tür girişimler sunmayı ümit eden tek şirket değil. Rakibi olan Amerikan şirketi Space Perspective de önümüzdeki yıldan itibaren balon yolculuklarına başlamayı planlıyor .