Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Meta, Gazze'deki Katliamlar Sürerken Filistinlilere Yönelik Sansürlerini Artırıyor

Dünyanın gözü önünde Gazze'de katliamlar sürerken sosyal medya devi Meta, Filistinlilere yönelik sansürlerine ağırlık verdi. Daha önce Filistin'e destek veren mesajları yayından kaldıran, Filistin bayrağı kullanan kullanıcıların profilini 'terörist' olarak çeviren Meta, yeni bir skandala daha imza attı.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 09:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Meta, Gazze'deki Katliamlar Sürerken Filistinlilere Yönelik Sansürlerini Artırıyor

Dünyanın gözü önünde Gazze'de katliamlar sürerken sosyal medya devi Meta, Filistinlilere yönelik sansürlerine ağırlık verdi.

Daha önce Filistin'e destek veren mesajları yayından kaldıran, Filistin bayrağı kullanan kullanıcıların profilini 'terörist' olarak çeviren Meta, yeni bir skandala daha imza attı.

Filistinli gençler tarafından İsrail'in ihlallerine maruz kalan sosyal medya kullanıcılarının haklarını savunmak için kurulan 'Sada Social' isimli merkez Ekim 2023 raporunda çarpıcı bilgiler ortaya koydu.

Sada Social raporda, Meta'nın tanımladığı şekliyle 'uçtan uca şifreli' olmasına rağmen WhatsApp ve Mesenger uygulamalarının kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği yönünde ciddi şikayetler aldıklarını belirtti.

Raporda ayrıca, 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu sonrası başlayan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası, yüzde 90'ından fazlası Gazze Şeridi'nde gazeteci olan 170'ten fazla Filistinli kullanıcının WhatsApp'ta engellendiği kaydedildi.

FİLİSTİNLİLERİ 'TERÖRİST' OLARAK ÇEVİRMİŞLERDİ

ABD'li teknoloji şirketi Meta, Instagram profillerinde 'Filistinli' anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi bulunan, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'elhamdülillah' kelimesini kullanan kullanıcıların profil biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevirmişti.

OTOMATİK ÇEVİRİ SUÇLANMIŞTI

İlk olarak 404 media tarafından bildirilen skandal sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Meta, problemin 'otomatik çeviriden' kaynaklandığını belirterek şu savunmayı yapmıştı: 'Bazı ürünlerimizde kısa süreliğine uygunsuz Arapça çevirilere neden olan sorunu düzelttik kullanıcılardan özür dileriz. 'Elhamdülillah' kelimesi artık 'Allah'a şükür' diye otomatik çevriliyor.''

FİLİSTİN'E DESTEK VEREN MESAJLAR KALDIRILIYOR

Facebook ve Instagram, İsrail'in terörünü lanetleyen, masum Filistin halkına destek veren mesajları 'topluluk kurallarını ihlal ettiği' gerekçesiyle kaldırıyor. İsrail'in soykırımına destek veren hiçbir mesajı, videoyu ve gönderiyi kaldırmayan, erişimi kısıtlamayan Instagram ve Facebook, İsrail'e tepki veren gönderilerdeki etkileşimi de düşürüyor.

Facebook ve Instagram'daki en büyük Filistin haber sayfalarından biri olan, 10 milyon takipçili Quds News Network sayfasını kapatılmıştı.