Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzayda Büyütülen Fare Embriyosu Sağlıklı Gelişim Gösterdi

Uzayda yapılan bir deneyde, fare embriyosunun mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon koşullarında sağlıklı gelişim gösterdiği tespit edildi. Bu çalışma, insanların uzayda üreme potansiyelinin olduğunu gösteren önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 16:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Uzayda Büyütülen Fare Embriyosu Sağlıklı Gelişim Gösterdi

İnsanların Gezegenlerde Yaşaması İçin Uzayda Üreme Çalışmaları Devam Ediyor

NASA başta olmak üzere birçok uzay kurumu, gelecekte Ay veya Mars gibi farklı gök cisimlerinde yaşamanın yollarını arıyor. İnsanların başka gezegenlerde varlığını devam ettirebilmesi için uzayda üremenin mümkün olması gerekiyor. İnsanların dünya atmosferi dışında üreyip üreyemeyeceği, mikro yerçekiminde ve radyasyonda neler yaşanacağı konusunda farklı görüşler var.

Fare Embriyosunun Uzayda Büyütülmesi Deneyi

Bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) ilk defa fare embriyosu büyüttü. Araştırmanın başyazarı Teruhiko Wakayama ve ekibinin laboratuvarda hazırladıkları dondurulmuş fare zigotları, Ağustos 2021'de SpaceX roketiyle istasyona gönderilmişti. Uzay istasyonundaki astronotlar, 2 hücreli embriyo (zigot) kültürünü rahim dışında hayatta kalabilecekleri azami süre olan 4 gün boyunca büyüttü ve kimyasal işlemlerle bozulmasını önleyerek Dünya'ya geri gönderdi.

DNA ve Yapı Bozulması Gözlemlenmedi

Araştırmacılar, mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon ortamında büyütülen fare embriyolarında DNA ve yapı bozulması gözlemlenmediğini, fetüs ve plasenta oluşumuna normal ilerleme saptandığını belirtti. Uzaydaki yüksek radyasyonun, embriyoların DNA dizilimine zarar vermemesinin kısa süreli maruz kalmayla açıklanabileceği değerlendiriliyor.

Gelecekteki Uzay Seyahatlerinde Gebelerin Güvenliği

Uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine işaret eden bu çalışma, gelecekteki uzay seyahatlerinde gebelerin güvenliği konusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Özellikle Dünya'dan Mars'a yapılan uzun süreli yolculuklarda gebelerin bulunma ihtimaline karşı yapılan bu çalışma, sürecin güvenliğini teyit etmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Gelecekteki Araştırmalar

Wakayama'nın ekibi, uzay istasyonuna gönderilen embriyoların Dünya'ya dönüşünde dişi farelere tekrar enjekte edilerek, sağlıklı yavruların oluşumunu incelemeyi planlıyor. Ayrıca, istasyona fare sperm ve yumurtaları göndererek döllenmenin başarısını da araştırmayı hedefliyor.