Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB Liderleri Granada'da Toplandı

İspanya'nın ev sahipliğinde Granada kentinde gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde 27 AB ülkesinin liderleri bir araya geldi. Liderler, AB'nin gelecek yıllardaki önceliklerini ve politika planlamasını değerlendirdi. Gündemde güvenlik, savunma, enerji, ekonomi, göç ve genişleme gibi konular yer aldı. Ayrıca AB ve Ermenistan arasında ekonomik bağların güçlendirilmesi için 2,6 milyar euro kaynak sağlanacak.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 16:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

AB Liderleri Granada'da Toplandı

İspanya'nın ev sahipliğinde Granada kentinde dün 44 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu'nun üçüncü toplantısının ardından 27 AB ülkesinin liderleri bugün geniş bir gündemle toplandı.

AB'nin gelecek yıllardaki önceliklerini değerlendirecek olan liderler, görüşmelerde AB'nin bir sonraki stratejik gündeminin ve 5 yıllık politika planlamasının hazırlığını yapacak. AB liderlerinin gündeminde güvenlik, savunma, siber dayanıklılık, enerji, ekonomi, çok taraflılık, küresel ortaklıklar, göç ve AB'nin genişlemesi gibi konular yer alacak. AB Konseyi Başkanı Charles Michel zirve öncesi yaptığı açıklamada, toplantıda AB’nin gelecek için ne istediği, önceliklerinin ve politikasının neler olacağı gibi konuların ele alınacağını söyledi.

BRÜKSEL'DE GÖRÜŞECEKLER

Dün Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Paşinyan'ın Ekim ayı sonunda Brüksel’de toplantı teklifini kabul ettiğini belirtti. Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilerleme sağlamak için çok fazla çalışacaklarını söyleyen Michel, iki ülke arasında uzlaşmaya varılması için AB’nin tüm araçlarını kullanacağını vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya'nın Granada şehrinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile bir araya geldi.

Paşinyan ile görüşme öncesi konuşan Leyen, Erivan'a 25 milyonun üzerinde destek sağlayacaklarını söylemişti. Karabağ rahatsızlığı açıklamaya yansıdı Görüşme sonrası ortak açıklama yapan iki isim, Azerbaycan'ın Karabağ'da yasa dışı Ermeni unsurlara ait askeri hedefleri vurduğu gerçeğini gizlemeye çalıştı. Açıklamada, "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki Ermeni nüfusuna yönelik askeri operasyonunu bir kez daha kınıyoruz." denildi. "AB ve Ermenistan omuz omuza" Ermenistan'ın ve AB'nin, ortak siyasi değerlere ve kurallara dayalı bir uluslararası düzene olan bağlı olduğu savunulan açıklamada şunlar aktarıldı: Bu zor zamanlarda AB ve Ermenistan omuz omuzadır. AB-Ermenistan ilişkilerini daha güçlü hale getirmeye kararlıyız. Acil odak noktamız, Ermenistan'a kaçan 100 binden fazla Karabağ Ermenisi'nin insani ihtiyaçlarını karşılamaktır. AB'den 2.6 milyar euroluk kaynak Avrupa Birliği ve Ermenistan'ın, uzun vadede Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde ekonomik bağları güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi. AB Ekonomik Yatırım Planı'nın (EIP), altyapı ve diğer projelere yapılacak yatırımlar için kullanılmak üzere Ermenistan'a 2,6 milyar euroya kadar kaynak sağlayacağı kaydedildi. Erivan'a destek adımları "Komisyon ve Ermenistan önemli projelerin hayata geçirilmesi için çabaları iki katına çıkaracak." denilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı: Komisyon ayrıca Ermenistan'ın Karadeniz Elektrik Kablosu gibi bölgesel projelere katılımını da destekleyecek, özellikle hava güvenliği ve nükleer güvenlik alanlarında Ermenistan'a teknik yardımı artıracak. Öte yandan Ursula von der Leyen, Ermenistan'ı desteklemek amacıyla AB-ABD ortak etkinliğinin hazırlıkları hakkında Nikol Paşinyan'a bilgi verdi.