Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, İsrail-Hamas Çatışmalarında Ateşkes Çağrısına Karşı Çıkıyor

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar sürerken ABD, ateşkes çağrısına karşı çıkıyor. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise insani ateşkes çağrısında bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ı saldırılardan sorumlu tutuyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise sivil kayıpların beklendiğini söylüyor.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 08:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ABD, İsrail-Hamas Çatışmalarında Ateşkes Çağrısına Karşı Çıkıyor

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar sürerken 'ateşkes çağrısına' ABD karşı çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 'Ateşkes Hamas'ın işine yarar' diyerek çağrılara olumsuz bakıyor. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'de insani yardımın dağıtılması için 'insani ateşkes' çağrısında bulundu.

Meclis genel kurulda İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalar yapan Borne, 'İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu' ifade ederek, Filistinlilerin bir devleti olmasını istediğini belirtti.

Borne, İsrail-Filistin çatışması sırasında aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin öldüğünü anımsattı.

Gazze'de insani yardımın dağıtılması için 'insani ateşkes' çağrısında bulunan Borne, bunun daha sonra 'ateşkes' sağlanmasına katkı sağlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller İsrail'in Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler hakkında soruları yanıtladı.

İran'ın bölgedeki 'vekillerinin' saldırılarının artmasından endişe duyduklarını belirten Miller, 'İster ABD çıkarlarını ister bölgedeki diğer çıkarları hedef alıyor olsun, endişe duyuyor ve bu saldırılardan İran'ı sorumlu tutuyoruz.' dedi.

Miller, söz konusu saldırılara cevap vermek için ABD'nin hazır olduğunu kaydederek İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmalara ilişkin 'Batı Şeria da dahil olmak üzere bölgedeki istikrarsızlık konusunda büyük endişelerimiz var.' ifadesini kullandı.

Hamas üyelerinin Gazze'de sivil yapıların içinde saklandığını öne süren Miller, İsrail’in bu yapıları 'meşru hedef' olarak görmesini desteklediklerini, bu nedenle Gazze’de sivillerin zarardan korunabileceği alanlar oluşturmak için çalıştıklarını ve İsrail’in savaş yasalarına uymasının önemli olduğuna inandıklarını söyledi.

Gazze'ye yardım ulaştırılması için İsrail’in saldırılara ara vermesi veya ateşkes ilan edilmesiyle ilgili soruya da Miller, ateşkesin 'Hamas'ın lehine olacağı' yanıtını verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail ve Hamas arasında süren çatışmalara ilişkin basın toplantısında konuştu.

Kirby, İsrail'in Hamas'a karşı saldırısını sürdürürken Gazze'de daha fazla sivil kaybının beklenmesi gerektiği konusunda uyardı.

'Sivil kayıplar savaşın talihsiz bir gerçeği' Kirby, İsrail'in katı bir şekilde Hamas mevkilerini hedef aldığını, kayıpların savaşın talihsiz bir gerçeği olduğunu söyledi.

Kirby gazetecilere verdiği demeçte, 'Bu bir savaş. Bu bir çatışma. Kanlı, çirkin ve zor olacak. Ve gelecekte de masum siviller zarar görecek. Keşke size farklı bir şey söyleyebilseydim. Keşke bu olmasaydı, ama olacak' dedi.

'Savaşın doğası budur' Sözlerini sürdüren Kirby, 'Bu, savaşı doğru yapmaz. Bu, bu konudaki endişelerimizi hâlâ dile getirmeyeceğimiz ve İsraillilerin bunu en aza indirmek için ellerinden geleni yapmalarına yardımcı olmak için elimizden geleni yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Ancak ne yazık ki savaşın doğası budur' diye ekledi.