
Almanya'da Antibiyotik Sıkıntısı
Almanya'da bu yılın başından itibaren başlayan ilaç sıkıntısı, özellikle antibiyotiklerde derinleşerek devam ediyor. Almanya Sağlık Bakanlığı, nisan sonunda çocuklar için kullanılan antibiyotik şuruplarının temininde yetersizlik yaşandığını açıklayarak, eyalet yönetimlerine ilaç tedarik sorununa karşı daha esnek davranabilme ve antibiyotik şuruplarını ithal etme imkanı verdi. Bu olanağı kullanan birçok eyalet, ilgili kurumlara ülkede onay almamış veya tescil edilmemiş antibiyotik şuruplarının ithalatına geçici süreyle izin verdi.
Almanya Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) Sözcüsü Jakob Maske, ilaç sıkıntısının sadece çocuklar için kullanılan antibiyotik şuruplarında değil, yetişkinlere verilen antibiyotiklerde de yaşandığını söyledi. Maske, kliniklerde damardan verilen antibiyotik ilaçlarının da azaldığına dikkat çekti.
Ebeveynler Kızgın
Maske, hastanelerde şu anda nispeten iyi bakım sağlanabildiğini ancak bazılarında bebeklerde görülen enfeksiyon ve zatürre gibi hastalıklar için antibiyotik temininde yetersizlik yaşandığını dile getirerek, 'Ancak bu, daha önce hiç yaşamadığımız, gerçekten ciddiye alınması gereken acil bir durum olabilir' uyarısında bulundu.
Maske, çocuklarını tedavi için doktora götüren ebeveynlerin ilk başta ilaç olmamasına çok şaşırdıklarını ve 'Onlar (ebeveynler), ilaç almak için bazen tüm şehri veya kırsal bölgelerde tüm bölgeyi dolaşmak zorunda kalıyorlar' dedi. Ebeveynlerin bu durumla ilgili kızgın olduklarını belirten Maske, sorunun ilgili kurumlara aktarılması için teşvik edilmelerini istedi.
Çeşitli Sebepler
Almanya'da ilaç sıkıntısının çeşitli sebepleri olduğunu söyleyen Maske, Ukrayna'daki savaşın ilaç tedarikinde darboğaz yaşanmasına sebep olduğunu, bu sebeple ilaçların ve bazı durumlarda ambalajların Çin ve Hindistan'dan zamanında teslim edilemediğini belirtti. Ayrıca sağlık sigortası şirketlerinin tasarruf etmek istemesinin de bu sorunun bir başka sebebi olduğunu söyledi.
Maske, bu sıkıntıyı gidermek amacıyla Almanya'da bir yasa çıkarılacağını ancak yürürlüğe girmesinin uzun zaman alacağını ifade ederek, 'Bu, hızlı bir çözüm değil. Hızlı çözüm, sağlık sigortası şirketleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından geciktirildi. Bu konuda defalarca uyarıda bulunduk ve şu anda buz dağının görünen kısmındayız. İlgili ilaçlar mevcut olmadığı için artık kısmen çocukları tedavi edemiyoruz' dedi.