
Almanya'nın Çin Endişesi
Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang’ın dört günlük Avrupa seyahatine başladığı gün, önde gelen Alman politikacılardan CDU’lu Norbert Röttgen, “Çin bizi bölmek istiyor” uyarısında bulundu. Almanya’yı 16 yıl yöneten Angela Merkel’in muhafazakâr partisi, Pekin’le ilişkilere mesafeli. Ana muhalefetteki parti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ukrayna’da Çin arabulucu olsun” önerisine de sıcak bakmıyor.
Macron'a Sert Eleştiri
Partinin dış politika uzmanı Röttgen, Çin’in barıştan ziyade kendi çıkarlarının peşinde olduğunu söyleyerek, “Böyle bir düşünce (Macron’un önerisi) tehlikeli sonuçlar doğurur” uyarısında bulundu. Röttgen, “Ben gerçekten Avrupalı bazı politikacıların, Çin’e ‘barış elçisi’ misyonu verme önerisini anlayamıyorum. Hangi bakış açısıyla Çin’in bizim güvenlik politikamızın bir parçası olmasını istiyorlar? Böyle bir şey Avrupa için hem yanlış hem tehlikeli olur” dedi. Alman politikacı, Çin’i Avrupa’yı bölmek ve ABD’den uzaklaştırmak istemekle suçladı.
Pekin'den Orta Asya Hamlesi
Ukrayna işgaliyle Rusya’nın Orta Asya’daki etkinliği azalırken, boşluğu Çin doldurma peşinde. Bu kapsamda Devlet Başkanı Şi Cinping, 18-19 Mayıs tarihlerinde ülkenin ortasındaki Xi’an kentinde Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderlerini ağırlayacak. Çin’in Orta Asya’ya ihracatı geçen yıl yüzde 60 artışla 1.4 milyar dolara çıkmıştı. Şi de 2022 Eylül’ünde pandemiden beri ilk yurtdışı gezisini Kazakistan’a yapmıştı. Ekonomik ve diplomatik bağların daha da güçlendirilmesi amaçlanan zirve, taraflar arasında bir ilk niteliğinde.