
Anadolu Kartalı Eğitimi hakkında genel bilgi
Anadolu Kartalı Eğitimi, gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât kapsamında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla her yıl milli ve/veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde (Konya) icra edilen eğitimdir.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi ve Tatbikat Bölgesi
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkânlara sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri olup, Avrupa'da yer alan tek taktik eğitim merkezidir. Tatbikat bölgesi 300x400 km2 alanda Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgede icra edilmektedir.
Katılımcı Ülkeler ve Uçaklar
Tatbikata Pakistan'dan 5 adet, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 4 adet ve Türkiye'den 34 adet olmak üzere farklı Blocklarda F-16 savaş uçağı katılım sağladı. Bu uçaklara ek olarak Azerbaycan'dan 2 adet Su-25, Katar ve İngiltere'den ise 5 ve 4'er tane olmak üzere Eurofighter Typhoon savaş uçağı katıldı. F-4E2020 Terminatör savaş uçaklarının katıldığı tatbikata AKINCI ve ANKA-S İHA'lar da eşlik etti.
Eğitimin Amacı ve İcrası
Milli ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekât yapma imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak. Gerçeğe yakın harekât ortamında, av uçakları ve satih (kara ve deniz üzerinde) konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma hava harekâtı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak, katılımcıların eğitim seviyeleri yükseltmek. Yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkân sağlamaktır.