
Boccia ile Sosyalleşen Özel Sporcular Türkiye Şampiyonluğu Peşinde
Çorlu İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nde Boccia Antrenörü olarak görev yapan Gamze Çelikkıran, özel bireylerin ucuz ve eğlenceli bir spor dalı olan boccia ile sosyalleştiğini belirtti. Çelikkıran, "En ağır engel grubunun bu sporu yapabiliyor olması çok büyük bir avantaj," dedi.
Tekirdağ'da Boccia Takımı Kuruldu
Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullanan bireylerden oluşan boccia takımı, 5 yıl önce kuruldu. Takım oyuncuları, her gün sıkı bir şekilde antrenman yaparak, 06-11 Nisan tarihleri arasında Kocaeli'de düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'ında altın madalya kazanmayı hedefliyor.
Takımın Gelişim Süreci
Özel bireyler, boccia ile zamanla kendilerini geliştirirken çeşitli organizasyonlara katılmaya da başladı. Gamze Çelikkıran, özel sporcuların kendi engel durumlarına göre farklı kategorilerde yarıştıklarını ve belli bir aşamaya geldikten sonra Türkiye şampiyonlarında dereceler elde ettiklerini ifade etti. Çelikkıran, "Başarılı olan sporcularımız, milli takım seçeceği kampına da davet edilmektedir," şeklinde ekledi.
Özel Bireylerin Sosyal İlişkileri Gelişiyor
Çelikkıran, sporun özel bireylerin sosyal ilişkilerini önemli ölçüde geliştirdiğini vurguladı. "En ağır engel grubundasınız, ancak bir branş yaparak Türk bayrağını dalgalandırma gibi bir amacınız var. Bu, sporcularımıza yeni bir yön ve sosyal etkileşim imkanı sunuyor," dedi.
Sporcuların Başarı Hedefleri
Sporculardan Kadir Gülsoy, boccia sayesinde hayatında birçok olumlu değişiklik yaşadığını belirtti. Geçen yıl Türkiye şampiyonasında ikincilik elde ettiğini ve antrenmanlara hızlı bir şekilde devam ettiklerini söyledi. Diğer sporcu Bilgin Can ise, milli takım seviyesine kadar yükseldiğini ifade ederek, bu spor sayesinde engelli bireylerin potansiyelini keşfettiğini dile getirdi. Okan Cihan, bu yılki hedefinin altın madalya kazanmak olduğunu belirtirken, Yücel Coşkun da 3 yıldır bu sporun içinde olduğunu ve geçen yıl Türkiye ikincisi olduğunu anlattı.
Boccia Sporunun Tanımı
Boccia, aslen serebral palsi hastalığı bulunan kişiler için tasarlanmış bir strateji ve doğruluk oyunudur. Oyuncular, renkli topları, "jak" olarak bilinen beyaz bir hedef topuna en yakın mesafeye atmaya çalışırlar. Her takım veya birey altı top atarak puan elde etmeye çalışır. Takım maçları altı bölümden, bireysel ve çiftler maçları ise dört bölümden oluşur. Bu spor, motor becerileri etkileyen engelleri bulunan sporcuları da kapsamaktadır.
Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullananlar için kurulan boccia takımındaki özel bireyler, Türkiye Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek için her gün çalışma yapıyor.
Tekirdağ'da serebral palsi hastası ve tekerlekli sandalye kullananlar için kurulan boccia takımındaki özel bireyler, Türkiye Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek için her gün çalışma yapıyor.