Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çarpanbalığı Sokmasıyla İlgili Uyarılar Artıyor

Havaların ısınmasıyla plajlara akın eden kişilere çarpanbalığı sokmasıyla ilgili acil bir uyarı yapıldı. Zehirli balıkların sokması, kadınların doğum sancısından bile daha fazla acı veriyor. İlk yardım olarak yaranın yıkanması ve sıcak suya bekletilmesi öneriliyor.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 14:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çarpanbalığı Sokmasıyla İlgili Uyarılar Artıyor

Havaların aniden ısınmasıyla herkes plajlara akın etmeye başladı.

Galler, Anglesey'de meydana gelen olay sonrası uzmanlardan sahile giden kişilere acil kırmızı kodlu bir uyarı geldi.

SOKULDUĞU AN BEYNİ UYUŞTU

Anglesey'de bir kumsalda gezinen bir adam, zehirli bir çarpanbalığı tarafından sokuldu. Adam aniden kalbinin hızlı attığını ve beyninin uyuştuğunu hissetti. Yaratığın Birleşik Krallık'taki sahillerde tahribata neden olduğu ve sahil güvenlik görevlileri, tarafından çok sayıda vakanın sağlık kuruluşlarına bildirildiği açıklandı.

DOĞUM SANCISINDAN BETER ACISI VAR

Geceleri kumların arasına gizlenen yaratıkların sokmasının kadınların doğum sancısından bile beter acı verdiği ifade edildi. Sahil güvenlik yetkilileri, raporların 'endişe edilecek bir şey olmadığını' söyledi, ancak sahile gidenlere bir tür ayakkabı giymelerini tavsiye etti. Her balık, gelgitte su kenarına yakın kuma hafifçe gömülür; 8 cm'lik küçük balıkların omurgası vardır ve bu omurga, üzerinde durulduğu takdirde zehirli sırt dikenleriyle şiddetli ağrı verebilir.

İLK YARDIM BİLGİLERİ DE AKTARILDI

Zehirli balıkların şimdiye kadar 11 kurbana aşırı derecede acı verdiği söyleniyor ve mağdur kişi aşırı derecede acı verdiklerini söyledi. İlk yardım olarak en iyi yöntem yarayı yıkayıp temizlemek, sonrasında protein temelli zehrin yok olmasına yardımcı olmak ve ağrıyı azaltmak için en az bir saat boyunca sıcak suda bekletmektir. Su sıcaklığı 40 °C (104 °F) ve üzeri olacak şekilde veya hasta ne kadar sıcak suya dayanabiliyorsa, o kadar sıcak olmalıdır.