Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çiğ Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz yiyecekler hakkında bilmediklerimiz... Bazı besinlerin çiğ olarak tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. İşte asla çiğ tüketmemeniz gereken yiyecekler...

Yayın Tarihi: 09.05.2023 18:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Çiğ Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz yiyecekler hakkında bilmediklerimiz...

Yiyeceklerin her biri farklı bir vitamin, mineral gibi besin değerlerine sahip. Ancak bu değerlerden tam olarak yararlanmak için doğru pişirme ve yeme yöntemini bilmelisiniz. Sofralarımızda bulunan sebze ve meyveler arasında asla çiğ ya da az pişmiş yenmemesi gerekenler var. İşte asla çiğ tüketmemeniz gereken yiyecekler...

Sosis

Asla çiğ tüketilmemesi gereken besinlerden biri de özellikle çocukların çok sevdiği sosis. Sosisli sandviçlerde kullanılan yarı pişirilmiş sosisler de aslında sağlığınız oldukça tehlikeli. Çiğ sosislerde bulunan listeria bakterisi bu olumsuzluğu yaratan ana neden. Sosislerdeki listeria bakterisi, tehlikeli bir bakteri grubunda yer alıyor ve sindirim sistemini bozarak zehirlenmeye yol açabiliyor. Zehirlenme ihtimalini yok etmek için sosisleri mutlaka çok iyi pişirmelisiniz. Pişirmeyi tam olarak yaparsanız bu bakteriden de kurtulursunuz.

Patates

Oldukça güvenli kabul edilen ve kızartma, sulu yemek gibi çeşitleri bulunan patatesleri, uzun süre aydınlık ve aşırı nemli bir ortamda bırakmamalısınız. Bekletilen patateslerin filizlendiğini görürsünüz. Filizlerde oluşan bakteriler ise patatese geçer. Bu filizi kesseniz de zamana bağlı olarak bakteri kalır, siz patatesi çiğ yediğinizde ya da iyi pişirmediğinizde de vücudunuza girip sizi hasta edebilir.

Badem

Eski dönemlerde kullanılan tıbbi bir ürün de acı badem özü. Bu acı badem özü, küçük dozlarda tüketilse bile çocuklarda şiddetli veya öldürücü etkilere neden olabiliyor. Taze badem ya da kuruyemişçilerdeki çiğ bademleri kullanabilirsiniz.

Mantar

Radyoaktif mantarlar da dahil olmak üzere tüm mantarların, ağır metalleri emme eğilimi bulunuyor. Bu emilim de mantarlar çiğ yendiğinde ya da iyi pişirilmediğinde zehirlenmeye neden olabiliyor.

Bambu Filizi

Asya yemekleri ve et suyunda kullanımına rastlanan bambu filizleri de çiğ yenmemesi gerekenler arasında yer alıyor. Çiğ bambular, siyanojenik bazı toksinler içeriyor. Zehirlenmeye sebep olan toksinler, iyice pişirilerek ortadan kaldırılmalı. Kaynatıldıktan sonra tüketilmesi ise başka bir seçenek.

Fasulye

Kimilerinin kırıp kırıp çiğ olarak yemekten hoşlandığı bir sebze de fasulye. Ancak çiğ fasulyenin içeriğinde bulunan zararlı bir toksin bulunuyor. Fasulye pişirilerek bu toksinden mutlaka arındırılmalı. Özellikle kırmızı ve böbrek fasulyesi toksik bir besin. Ancak fasulyenin diğer çeşitleri de zehirleme riski taşıyor. Çiğ ya da az pişmiş yerine kaynatıldıktan sonra pişirilen fasulye, yenmeli.