Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeni Kabinesi: Hakan Fidan Dışişleri Bakanı Olarak Atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesinde en dikkat çeken atama, Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasıdır. Fransız Le Monde gazetesi, Fidan'ı 'Türkiye'nin kara kutusu' olarak tanımlayarak analiz yayınladı. Fidan'ın Türkiye'nin bağımsız dış politikasına vurgu yaptığı belirtildi. Bu atama dünya basınında da ses getirdi.

Yayın Tarihi: 04.07.2023 10:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeni Kabinesi: Hakan Fidan Dışişleri Bakanı Olarak Atandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısını ve Yeni Kabinesi'ni açıklamasının yankıları sürüyor.

Yeni kabinenin en dikkat çeken ataması ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan olmaya devam ediyor. Fidan'ı mercek altına alan Fransız Le Monde gazetesi dikkat çeken bir analiz yayınladı. Gazetenin İstanbul muhabiri Nicolas Bourcier tarafından kaleme alınan makalede 'eski istihbarat şefi, Erdoğan'ın kilit projelerinin uygulayıcısıydı' denildi.

Fidan'ın Bakan Olması Sürpriz Değil

Hakan Fidan'ı 'Türkiye'nin kara kutusu' olarak tanımlayan Bourcier'e göre, Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması, uzun süredir bu görevle adından söz ettirdiği için sürpriz değil. Fidan'ın MİT başkanı olarak Ortadoğu'daki pek çok olayda rol aldığının altını çizen Fransız gazete 'Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden başlamasına zemin hazırlayan oydu' dedi.

Fidan'ın Türkiye'nin Bağımsız Dış Politikasına Vurgu

Yazıda Fidan'ın 21 Haziran'da Londra'da Ukrayna'nın yeniden inşasına ilişkin uluslararası konferansta yaptığı açıklamalara da yer verildi. Le Monde Fidan'ın burada Türkiye'nin, Tatar Türklerinin kadim vatanı Kırım dahil Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda kararlı olduğunu vurguladığını aktardı.

Yunan Basınında da Ses Getirdi

Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanması dünya basınında da sık sık gündem oldu. Fransız Le Monde gazetesinin analizi Yunan basınında da ses getirdi. Proto Thema gazetesi 'O, Erdoğan'ın en büyük yardımcısı ve kara kutusu' başlığıyla analizi okurlarına sundu.