
Dark Web Nedir?
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cambridge Analytica ve dark web hakkında yaptığı uyarıların ardından konu üzerinde araştırmalar artmaya başladı. Dark webin, deep webden farkı nedir? İşte detaylar...
İlk olarak 1970'li yıllarda ARPANET projesi ile Dark Net adı altında kullanılmaya başlandı. ARPANET projesi altında yer alan IP'lere yalnızca Dark Net ile ulaşılabiliyordu. Sistemin şimdilerde dark web olarak anılmasının sebebi ise, arama motorunda yaptığınız aramalarda dark webe ulaşım sağlayamıyor olmanız.
Buz dağı benzetmesi üzerinden ilerleyecek olursak, dark web buz dağının yani internetin ulaşılması en zor olan uç kısmıdır. Dark webe yalnızca özel yollarla ulaşılabilir ve yasa dışı ticari faaliyetler için kullanılmaktadır. Dark webe ulaşmak için yalnızca Tor gibi özel tarayıcılar kullanılır. Gizli internet sitelerinin yer aldığı bu ağ; özgür bilgi paylaşımı, sansürden uzaklaşmak gibi amaçlara hizmet etse de, yasa dışı faaliyetlerin de yürütüldüğü bir bölgedir.
Dark Web ve Siyaset
Son zamanlarda Dark Webin siyasi amaçlar için kullanıldığına dair haberler de sıkça duyulmaktadır. Özellikle ülkeler arasındaki casusluk faaliyetleri, terör örgütlerinin iletişim kanalları ve hatta bazı siyasi partilerin örgütlenmesi gibi durumlar Dark Web üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Dark Web Tehlikeli mi?
Karanlık web, normal internetten farklı olarak birçok risk barındırır. Kullanıcılar, burada kimliklerini açığa çıkarmadan işlem yapabildikleri için dolandırıcılık ve sahtekarlık olayları sıkça yaşanır. Ayrıca karanlık webdeki illegal faaliyetler nedeniyle kullanıcıların suç işledikleri durumlarda ciddi yasal sorunlarla karşılaşmaları da mümkündür.