
Miray Bebek Davasında ‘İzin’ Skandalı
Miray bebek, tedavi için götürüldüğü hastanede yanlış doz kurbanı oldu. Bir doz yerine 10 doz ilaç verilen talihsiz bebeğin ölümünden sonra açılan dava da skandallarla dolu. Biri yabancı iki doktor hakkında soruşturma izni istendi. Sağlık Bakanlığı, 5 aydır mahkemenin yazısına yanıt vermedi. Bu nedenle, bundan 8 yıl önce ölen çocuğun davasında yargılama da durdu.
Adli Tıp: Miray bebek zehirlendi
Adli Tıp İhtisas Kurulu 24 Mart 2016 tarihli raporunda Miray bebeğin kanındaki digoksin miktarının ölüm meydana getirecek düzeyde olduğunu, ölümün zehirlenme sonucu gerçekleştiğine dair rapor düzenledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iki doktor hakkında, “Taksirle ölüme sebep verme” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
‘Ayağa kalk tartışması’ davaya damga vurdu
İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava yıllarca ilerlemedi. Bu durumun nedeni ise duruşmalarda yaşanan ‘usul tartışması’ oldu. O dönemki mahkeme başkanı Ahmet Vedat Güneş, ayağa kalkmadan beyanda bulunan sanık avukatı Ali Rıza Dizdar’ı duruşma salonundan attı.
İki doktora hapis cezası
Ayağa kalkma tartışması celseler boyu devam etti ve yargılama ilerlemedi. Miray bebeğin ölümünden 7 yıl sonra 27’inci celsenin görüldüğü 9 Haziran 2022’de karar çıktı. Sanık doktorlardan Arnavutluk asıllı Elvis Kraja ile Nurettin Onur Kutlu hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Mahkeme iki doktorun gerekli özeni göstermedikleri gerekçesiyle ise doktorluk görevlerini yapmalarının 5 yıl süreyle yasaklanmasına hükmetti.
5 ay geçti bakanlık yanıt vermedi
Sanık doktorlar karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi sanık doktorların yargılandıkları dönemde Sağlık Bakanlığı’ndan soruşturma izni alınmadığını bu durumun ise usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek bozma kararı verdi. Bu karar üzerine dosya yeniden yerel mahkemeye gitti. Mahkeme yargılamayı durdurarak soruşturma izni için 28 Kasım 2022’de Sağlık Bakanlığı’na bir müzekkere yazdı. Ancak yanıt alınamadı.
‘Bir an evvel soruşturma izni verilsin’
7 yıl sonra karara çıkan Miray bebek dosyasında bu kez de Sağlık Bakanlığı’nın müzekkerelere yanıt vermemesi, yargılamanın durması çocuklarını kaybeden acılı ailenin tepkisine neden oldu. Halktv.com.tr’ye konuşan ailenin avukatı Semih Gündoğdu, “Doktorlar hakkında soruşturma izni alınması için, 2022 yılı Kasım ayında Sağlık Bakanlığı'na müzekkere yazılmış olup, Bakanlık soruşturma izni konusundaki kararını 60 günlük yasal süresi içerisinde vermemiştir. Bunun üzerine geçtiğimiz Mart ayında mahkemeye dilekçe sunulmuş ve Sağlık Bakanlığı'na ikinci bir müzekkere yazılmıştır. Kanunun açık hükmü gereğince doktorlar hakkında 60 gün içerisinde soruşturma iznine ilişkin kararın verilmesi gerekli iken, burada 5 ay aydır herhangi bir karar verilmemiştir” dedi.