Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dünyada Benzeri Görülmemiş Bir Fobi: Jinefobi

Bir insanın bir şeye karşı korkusunun günlük yaşamını etkilemesine fobi deniyor. Jinefobi, kadın korkusu olarak adlandırılan bir spesifik fobi çeşididir. Callitxe Nzamwita ise 55 yıldır kadınlardan izole bir hayat sürdüren nadir görülen jinefobiye sahip bir adamdır.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 15:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Dünyada Benzeri Görülmemiş Bir Fobi: Jinefobi

Böyle korkunun dünyada eşi benzeri yok

Evini sığınak yaptı bakkala ekmek almaya bile gidemiyor. Fobiler, insanların günlük hayatını sınırlandırırken, ayna korkusu, yutkunma korkusu, yer çekimi korkusu gibi 400 çeşidi bulunuyor. Ancak Callitxe Nzamwita’nın korkusu şimdiye kadar duyulanlardan çok farklı. 8 milyar insan içinde sadece onda bulunan bu fobi çeşidi, Callitxe Nzamwita’nın tam 55 yıldır izole bir hayat yaşamasına sebep oluyor.

Jinefobi Nedir?

Jinefobi, kadın korkusu olarak adlandırılan bir spesifik fobi çeşididir. Bu fobi, kadınlara yönelik mantıksız ve yoğun bir korkuyu içerir ve çoğu zaman panik atağa, göğüste sıkışmaya, aşırı terlemeye, hızlı kalp atışına ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Jinefobi, kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyerek sosyal izolasyona yol açabilir.

Jinefobinin Sebepleri

Jinefobiye neden olan faktörler arasında çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimler, anneyle ilişkinin yetersiz olması, kültürel ve sosyal etkiler yer alır. Karen Horney'e göre, erkeklerin kadınları korkunç olarak algılamasının sebebi çocukluk dönemindeki anneyle ilişkinin yetersiz kalmasıdır. Profesör Eva Keuls ise savaşçı Amazonların Antik Çağ'da Atina'daki takıntılı kadın korkularının kanıtı olduğunu savunmaktadır.

Jinefobi ile Yaşayan Callitxe Nzamwita

Callitxe Nzamwita, 16 yaşında başlayan jinefobi ile mücadele eden ve 55 yıldır kadınlardan izole bir hayat süren bir adamdır. Kadınları görmek, yaklaşmak ve onlarla konuşmaktan dahi korkan Nzamwita, yaşama bağlı kalabilmek için evini 15 metrelik çitlerle çevirmiştir. Komşuları ise ona destek olmaktadır ve ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olmaktadır.