Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Finlandiya'da Irkçılık Skandalı: Gerçek Finler Partisi Üyesi Bakanın Irkçı Mesajları Ortaya Çıktı

Finlandiya'da Gerçek Finler Partisi üyesi bir bakanın 2016 yılında attığı ırkçı mesajlar ortaya çıktı. Mesajlarda, başörtülüleri yasaklamayı tercih eden ve Nazilerle ilgili ifadeler kullanan bakanın görevden alınıp alınmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 00:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Finlandiya'da Irkçılık Skandalı: Gerçek Finler Partisi Üyesi Bakanın Irkçı Mesajları Ortaya Çıktı

Finlandiya'da Irkçılık Skandalı: Gerçek Finler Partisi Üyesi Bakanın Irkçı Mesajları Ortaya Çıktı

Finlandiya'da koalisyon hükümetinde görev üstlenen sağcı Gerçek Finler Partisinin 7 kabine üyesinden biri olan Rydman'ın 2016'da kız arkadaşına attığı ırkçı mesajlar, Helsingin Sanomat gazetesince ortaya çıkarıldı.

Eski kız arkadaşına, “başörtüsündense, başörtülüleri yasaklamayı tercih edeceği” mesajını gönderen Rydman, kız arkadaşının gelecekteki çocuklarına geleneksel İbranice isimler vermeyi önermesi üzerine “Biz Naziler bu tür şeylerden pek hoşlanmayız.” ifadesini kullandı.

Haziran 2022’de Helsingin Sanomat gazetesi, Rydman’ı genç kadınlarla tanışmak için siyasi statüsünü kullanmakla suçlayan haber yayımlanmıştı.

Başbakan Petteri Orpo, Rydman’ın ırkçı ifadeler içeren mesajlarını hükümet partilerinin başkanlarıyla bu sabah görüştü. Oppo, mesajlara dair “Özel mesajlar olsalar bile bu tür bir dili hiçbir koşulda kabul edemeyiz. Hiçbir bakan ırkçılığın hiçbir biçimine müsamaha gösteremez.” ifadelerini kullanırken, Ruydman'ın bakanlık görevinden alınıp alınmayacağına dair net bir açıklama yapmadı.

Halihazırda Ulusal Koalisyon Partisinin milletvekili olan Vilhelm Junnila, haziranda kurulan Ulusal Koalisyon Partisi lideri Petteri Orpo Başbakanlığındaki hükümette ekonomi bakanı olarak görev yapmıştı. Junnila da, Naziler hakkındaki ifadeleri sonrasında haziranda istifa etmişti.

Başbakan Yardımcısı Riikka Purra da 2008’de yayımlanan çevrim içi blog gönderilerinde, “ırkçı” yorumlar yapmasıyla eleştirilmişti.