Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fransa'da Sardalya Zehirlenmesi: Botulizm Vakaları ve Ölüm

Fransa'da bir restoranda sardalya yedikten sonra botulizm hastalığına yakalanan ve bir kişinin hayatını kaybettiği olay hakkında bilgiler.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 12:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Fransa'da Sardalya Zehirlenmesi: Botulizm Vakaları ve Ölüm

Fransa'da Sardalya Zehirlenmesi: Botulizm Vakaları ve Ölüm

32 yaşındaki kadının ölüm nedeninin, sardalyadan bulaşan ‘botulizm’ olduğu bildirildi. Aynı sardalyalardan yiyen aralarında Amerikalı, İrlandalı ve Kanadalı turistlerin de bulunduğu 12 kişiyse hastanelik oldu. Bu kişilerden 5’inin solunum cihazına bağlandığı belirtildi. Söz konusu müşterilerin hepsinin restoran sahibinin kavanozlarda sakladığı sardalyalardan yediği bildirildi. Yerel bir gazete, restoran işletmecisinin sardalya kavanozlarını açarken bazılarını çıkan kötü koku nedeniyle çöpe attığını, diğerlerinin içindeki sardalyaları müşterilere sunduğunu yazdı. İşletmecinin bu ürünü satma yetkisinin olmadığı da ifade edildi.

Nörolojik hastalık Botulizm

  • Hastalık, ‘clostridium botulinum’ bakterisi tarafından üretilen toksinden kaynaklanır.
  • ‘Botulinum nörotoksini’ sinir fonksiyonlarını bloke ederek solunum ve kas felcine yol açar.
  • En yaygın bulaşma yolu, uygun muhafaza edilmemiş, steril olmayan yiyeceklerin tüketilmesidir.
  • Hastalık, zamanında tedavi edilmediğinde ciddi olabilir ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre vakaların % 5 ila % 10’u ölümcül olabilir.

BULAŞICI DEĞİL AMA TEHLİKELİ

Botulizm kişiden kişiye yayılmaz ve genel nüfusa yönelik bir risk taşımaz. Gıdaların uygun şekilde muhafaza edilmemesi durumunda bakterilerin ürettiği toksinlerin neden olduğu ciddi bir zehirlenme türüdür. Bu toksinler sinir sistemine saldırır ve felce neden olabilir; semptomlar arasında göz kapaklarının sarkması, bulanık veya çift görme ve yüz kaslarının zayıflığı yer alır.

TEDAVİLERİ DEVAM EDİYOR

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), etkilenen “az sayıda İngiliz vatandaşının” kendilerine bildirildiğini söyledi. İrlanda Sağlık Servisi de, Fransa’da etkilenen ve tedavi gören “az sayıda” İrlanda vatandaşının bilgilendirildiğini söyledi. Ölen kadının İrlanda uyruklu bir kişinin eşi olduğu da belirtildi. Grupta Matt Jackson ve Kristy Brenner isimli iki Amerikalı turistin de olduğu doğrulandı. Aileleri ve arkadaşları tarafından kurulan GoFundMe sayfası, “Fransa’daki tatillerinin birkaç saat içinde muhteşem bir durumdan kabusa dönüştüğünü” söylüyor. Halihazırda 48.600 doların üzerinde olan bağış toplanan çiftin antitoksin tedavisinin devam ettiği açıklandı. Doktorlar, Kristy’nin taburcu olduğunu ancak Matt’in, botulizm’e tepkisinin “son derece” şiddetli olduğunu ve iyileşme yolunun uzun olduğunu belirtti.