Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze'de Su ve Elektrik Krizi: İsrail-Filistin Gerilimi ve İnsani Dram

Geçen cumartesi Hamas'ın İsrail şehirlerine sızmasıyla başlayan İsrail-Filistin gerilimi her geçen gün, her geçen saat artırıyor. Gazze'de ise su ve elektrik krizi yaşanıyor. Gazze'nin su kaynaklarından mahrum bırakılması ve enerji sıkıntısı, bölgede yaşayan 2.3 milyon kişiyi açlık ve susuzlukla karşı karşıya bırakıyor. Gazze'nin su ve enerji altyapısı İsrail tarafından kontrol ediliyor ve bu durum Gazze'nin yaşamını zorlaştırıyor.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 04:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Gazze'de Su ve Elektrik Krizi: İsrail-Filistin Gerilimi ve İnsani Dram

Gazze'de Su ve Elektrik Krizi: İsrail-Filistin Gerilimi ve İnsani Dram

Geçen cumartesi Hamas'ın İsrail şehirlerine sızmasıyla başlayan İsrail-Filistin gerilimi her geçen gün, her geçen saat artırıyor. Çatışmaların savaşa dönüşmesi, hatta Ortadoğu'ya yayılması dünyayı endişelendirirken, dünyanın gözü önünde bir insani dram yaşanıyor Gazze'de...

Gazze'de 2.3 milyon kişi yaşıyor ancak şehre su sağlayacak baraj yok. Gazze, aynı zamanda dünyada kişi başına düşen temiz su miktarı en az olan bölge. Gazze Şeridi'nin ana su kaynağı Sahel Kumu Akiferi. Fakat bu akifer aşırı kullanımdan dolayı tuzluluk oranı arttı ve su kalitesi de düştü. Kıyı şeridindeki yer altı suyu, aşırı kullanımdan dolayı deniz suyu girişimiyle tuzlandı, kalitesi bozuldu. Bunun yanı sıra kullanılan suyun arıtılmadan doğaya bırakılması da yeraltı suyu kalitesini doğrudan etkiledi. Atık su arıtma tesislerini çalıştırmak çok maliyetli bir şey Gazze için.

Son yıllarda, Gazze Şeridi'nde deniz suyu arıtma tesislerinin kurulması ve mevcut tesislerin genişletilmesi için Birleşmiş Milletler'in çeşitli kalkınma projeleri geliştirildi. Ne var ki Gazze'nin enerji sıkıntısı ve bölgedeki gerilimler nedeniyle bu projeler hayata geçirilemedi.

Gazze'nin tek elektrik santrali, bölgenin elektrik ihtiyacının sadece bir bölümünü karşılayabiliyor. Santral tam kapasiteyle çalışamıyor çünkü gerekli yakıt eskiden beri yok. Bu nedenledir ki Gazze'nin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmı İsrail'den ithal ediliyor.

İsrail Gazze'yi tamamen işgal etmek ve boşaltmak istiyor. Bu nedenle de su ve enerji altyapısında daha büyük hasar oluşturması muhtemel. Bu durumda olası bir ateşkeste bile bölgede yaşamın devamı çok ama çok zor.