Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gıda Güvenliği Risk Altında: Tahıl Koridoru ve Rusya'nın Afrika Politikası

BM raporlarına göre gıda güvenliği risk altında. Rusya'nın Afrika'daki etkisi ve tahıl koridorunun önemi gündemde.

Yayın Tarihi: 04.08.2023 07:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Gıda Güvenliği Risk Altında: Tahıl Koridoru ve Rusya'nın Afrika Politikası

Gıda Güvenliği Risk Altında

BM raporlarına göre gıda güvenliği risk altında. Dün gerçekleşen Erdoğan-Putin telefon görüşmesi dünya basınında öne çıktı. Avrupa ve Afrika'yı daha çok ilgilendiren tahıl koridorunu yeniden gündeme getiren ise küresel bağımlılıklar.

Rusya'nın Afrika Politikası

Rusya-Afrika Zirvesi 4 sene sonra tekrar yapıldı. Birleşmiş Milletler'de Rusya'yı kınayan bildirgede çekimser kalan Afrika ülkelerine daha önce dikkat çekmiştim. Afrika'da neo-kolonyalizm can çekişirken yeni aktörler var sahada. Çin, Rusya ve Türkiye farklı boyutlarda varlık gösteriyorlar artık.

Rusya'nın Afrika'daki Etkisi

Rusya'nın Afrika'daki etkisi Nijer'deki darbeyle gündeme gelmişti. Mali ve Burkina Faso'da olup bitenler ise Fransa'nın gücünün kırıldığını ve kıtadaki anti-sömürgeciliğin canlandığını gösteriyor.

SSCB ve Rusya'nın Afrika Politikası

SSCB döneminde Stalin Avrupa merkezciydi ve üçüncü dünyaya uzaktı. Stalin döneminde bağımsız devletler sadece Mısır, Libya, Etiyopya ve Güney Afrika'ydı. Afrika'da bazı komünist partiler vardı ancak Lenin ve Stalin kara kıtadaki ulusal kurtuluş hareketlerine mesafeliydi. Kruşçev döneminde ise bağımsızlık hareketleri başlamıştı. Sudan, Fas, Tunus, Gana, Gine, Cezayir bağımsızlıklarını elde etmişti. Putin Rusya'sı da Afrika'daki son dönem hareketleri yakından takip ediyor.

Rusya'nın Afrika'daki Etkileri

Rus petrol şirketleri Afrika'da etkili. Afrika kıtasının silah pazarında %35'lik bir orana sahip. Ayrıca Wagner grubu ile kıtada etkisini giderek artırıyor. Rusya, Afrika'da bu kadar görünür olmasına rağmen dış ticaret hacmi 20 milyar dolar. 2019 zirvesinde 40 milyar dolar hedefi elbette savaş ve yaptırımlar dolayısıyla tutturulamadı. Rusya'nın nükleer santral yapımı, petrol, silah gibi alanların yanı sıra altın ve elmas arama/çıkarma işleriyle meşgul olduğu da biliniyor. Dünya ticaretinde bu tür stratejik sektörlerin sert güç unsurlarıyla elde tutulabilir olması Wagner'in varlığını izah ediyor.

Tahıl Koridoru ve Gıda Güvenliği

Tahıl koridorunun önemini bilen Erdoğan bu yıl da koridora tarafları ikna ederek Afrika'da ve dünya kamuoyunda öne çıkacak görünüyor. Tahıl koridoru anlaşmasının bitmesi, Rusya'nın Afrika, Çin'in Ortadoğu atağı, Pasifik'teki hareketlilik, ABD'nin küresel sistemi krize sürüklemesi, AB'nin irtifa kaybetmesi ve yeni bir savaş korkusu dünyayı diken üstünde tutuyor.