Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güney Kıbrıs'ta Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Güney Kıbrıs'ta her yıl 1 Ekim'de kutlanan Bağımsızlık Günü'nde askeri geçit töreni düzenlendi. Törene Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros da katıldı. AP Başkanı Metsola, Kıbrıs'ın bir Avrupa sorunu olduğunu belirtti ve BM'nin müzakerelerin yeniden başlatılması için büyükelçi atamasına destek verdiğini açıkladı. KKTC lideri Ersin Tatar ise gerçek bir barış anlaşmasının ancak devletin tanınmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 10:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Güney Kıbrıs'ta Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Güney Kıbrıs'ta Bağımsızlık Günü Kutlamaları

Güney Kıbrıs'taki Rum yönetiminin her yıl 1 Ekim'de kutladığı 'Bağımsızlık Günü'nde, askeri geçit töreni gerçekleşti. Lefkoşa'daki törenler için Güney Kıbrıs'a ayak basan isimler arasında Avrupa Parlamentosu Başkanı (AP) Roberta Metsola, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros vardı.

Resmi davetle Güney Kıbrıs'a gelen AP Başkanı Metsola, tören öncesinde Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüştü. İki isim görüşmede Kıbrıs sorununu ele aldı, Hristodulidis Metsola'nın Lefkoşa'da olmasının Türkiye'ye bir mesaj olduğunu söyledi. AP Başkanı Metsola ise, Kıbrıs'ı bir Avrupa sorunu olarak niteledi, adanın bölünmüş haliyle Avrupa'nın hiçbir zaman bir bütün olamayacağını söyledi.

Kıbrıs, Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı dönemde İngiltere'den bağımsızlığını 1960 yılında kazandı. Mevcut tabloda ise Rum yönetimi Kıbrıs'ta bir federasyonu savunurken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye adada iki devletli çözümün tek alternatif olduğunu belirtiyor.

AP Başkanı Roberta Metsola'nın Hristodulidis'le basın toplantısında sarf ettiği sözler, beklendiği gibi KKTC'de tepki gördü. KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Avrupa Parlamentosu Başkanı'nın tarafsızlığını yitirdiğini kaydedip açıklamalarını protesto etti.

RUS TANKLARI DİKKAT ÇEKTİ

Askeri geçit törenine Güney Kıbrıs ordusunun Rus üretimi tanklarla katıldığı gözlemlenirken, ayrıca helikopterler de Lefkoşa'nın Rum tarafında uçtu. Rum lider Nikos Hristodulidis geçit töreninden sonra mikrofonlara konuştu, adanın yeniden birleşmesi için mümkün olan her şeyi yapacaklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı'nın Kıbrıs'a Destek Açıklaması

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, AP’nin Birleşmiş Milletler’in (BM) bölünmüş Kıbrıs'ı birleştirmek için çıkmaza giren müzakerelerin yeniden başlatılması şansını değerlendirmek üzere büyükelçi atamasına destek verdiği açıkladı. Metsola, AB’nin yasama ve danışma organı AP’nin bu konudaki ortak tavrını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e New York’taki görüşme sırasında ilettiğini bildirdi. Metsola, Guterres’e “Kıbrıs bölünmüş kaldığı sürece asla tamamlanmış bir Avrupa’dan bahsedilemeyeceği” mesajını verdiğini aktardı.

AP Başkanı: Bu sadece bir Kıbrıs sorunu değil Avrupa sorunu

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmeden sonra basının sorularını yanıtlayan AP Başkanı, “Bu sadece bir Kıbrıs sorunu değil Avrupa sorunu.” dedi. Metsola, Lefkoşe’de Kıbrıs’ın İngiliz sömürgesinden kurtulup bağımsızlığını ilan etmesinin 63. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen geçit törenine katıldı. Hristodulidis ise basına yaptığı açıklamada, BM’nin Kıbrıs büyükelçi atamasıyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü aktardı. Kıbrıs’ta BM gözetimdeki toplumlararası görüşmeler 2017’de askıya alınmıştı. BM’nin müzakerelerin yeniden başlatılması için yaptığı girişimler ise son yıllarda başarısızlıkla sonuçlandı.

KKTC ne düşünüyor?

Bu arada KKTC lideri Ersin Tatar, Kıbrıslı Türklerin devleti tanınmadıkça gerçek bir barış anlaşmasının olamayacağını söyledi. Tatar, Guterres'e herhangi bir BM büyükelçisinin artık geçersiz olan federasyon önermesine dayalı müzakerelere yardımcı olamayacağı ve çözümün ancak iki eşit devlet arasındaki müzakereler yoluyla gerçekleşebileceğini söylediğini aktardı.