
Bilim İnsanlarından Acil Uyarı
Bilim insanları, ortalama gezegen sıcaklığının rekor seviyelere ulaştığı ve bu konuda acil önlem alınması gerektiği uyarısında bulunuyor. Mercan resiflerinin ölmesi, daha şiddetli poyrazlar ve bu yaz Kuzey Amerika'nın büyük bölümündeki orman yangınları, son dönemde yaşanan olağandışı olaylardan birkaçı.
Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Stefan Rahmstorf, fosil yakıt kullanımı nedeniyle gezegenimizin giderek ısınmasının beklenmedik bir durum olmadığını, ancak bu durumun insanlar ve bağımlı olduğumuz ekosistemler için tehlikeli olduğunu belirtiyor.
Okyanus Isınması ve Orman Yangınları
Gezegenin büyük bir kısmı, karbondioksit ve metan gibi gazların neden olduğu ısınmanın yüzde 90'ını emen okyanuslarla kaplı. Nisan ayında küresel okyanus sıcaklığı 21.1 santigrat derece yükseldi. Bu durumun nedeni olarak sera gazı emisyonları ile erken El Nino oluşumunun birleşimi gösterildi.
Kuzey Kanada'dan kaynaklanan orman yangını dumanı, Kuzey Amerika'nın doğusunda hava kalitesi seviyesini tehlikeli noktasına getirdi. Bilim insanları, iklim değişikliğinin orman yangınlarını ve dumanını daha yoğun hale getireceğini ve değişimin Doğu Yakası'nda daha fazla görüleceğini tahmin ediyor.
El Nino ve Antarktik Deniz Buzu
Pasifik sularını soğutarak küresel sıcaklıkları düşüren El Nino, normalden bir ya da iki ay önce oluştu. Uzmanlar, El Nino'nun güçlenmek için normalden daha fazla zamana sahip olacağını söylüyor.
Bilim insanları, Antarktika'daki deniz buzunun rekor düzeyde küçüldüğüne dikkat çekiyor. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ne göre, buz tabakasının 27 Haziran'da kapladığı 11,7 milyon kilometrekare, 1981-2010 dönemi ortalamasından neredeyse 2,6 milyon kilometrekare daha azdı.