Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Felaketleri ve Çatışmalar Nedeniyle İç Göçler Arttı

İklim felaketleri ve çatışmalar nedeniyle ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının geçen yıl dünya genelinde 71.1 milyona ulaştığı açıklandı. IDMC'ye göre sadece Ukrayna'da savaş nedeniyle geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişi evlerini bırakıp başka bölgelere taşınmak zorunda kaldı. Doğa felaketleri de iç göçlerde savaşlar kadar rol oynadı. Geçen yıl iklim kaynaklı olaylardan dolayı evlerinden göçmek zorunda kalan kişi sayısının 32,6 milyon kişiye ulaştığı aktarıldı. Çözüm önerileri de sunulan raporda, çatışma çözümü, barış inşası, afet riskinin azaltılması, iklim esnekliği, gıda güvenliği ve yoksulluğun azaltılmasının sağlanması gerektiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 11.05.2023 14:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İklim Felaketleri ve Çatışmalar Nedeniyle İç Göçler Arttı

İç Göç İzleme Merkezi'nin Açıklaması

İsviçre'nin Cenevre merkezli İç Göç İzleme Merkezi (IDMC), Ukrayna'daki savaş gibi çatışmalar ve Pakistan'daki muson selleri gibi iklim felaketleri nedeniyle ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının geçen yıl dünya genelinde 71.1 milyona ulaştığını açıkladı. Bu rakamın 2021'den bu yana yüzde 20'lik bir artışa işaret ettiğini belirten izleme merkezi, dünyada yerinden edilen insanların yaklaşık dörtte üçünün Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Ukrayna ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkede yaşadığını söyledi.

IDMC'ye göre sadece Ukrayna'da savaş nedeniyle geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişi evlerini bırakıp başka bölgelere taşınmak zorunda kaldı. Dünya çapında ise bu sayının 28,3 milyon kişiye ulaştığını vurgulayan örgüt, rakamın son on yıldaki yıllık ortalamanın 'üç kat üzerinde' olduğu duyuruldu.

Doğal Afetlerin Etkisi

Sel, heyelan ve deprem gibi doğa felaketleri de iç göçlerde savaşlar kadar rol oynadı. Geçen yıl iklim kaynaklı olaylardan dolayı evlerinden göçmek zorunda kalan kişi sayısının 32,6 milyon kişiye ulaştığı aktarıldı. 'Çatışma ve afetler geçen yıl bir araya gelerek halihazırda var olan kırılganlıkları ve eşitsizlikleri arttırdı' diyen Egeland, bu durumun daha önce hiç görülmemiş ölçekte iç göçü tetiklediğini sözlerine ekledi.

Çözüm Önerileri

Raporda, söz konusu artışın önlenmesi ve daha fazla göç yaşanmaması için çözüm önerileri de sunuldu. 'Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönmelerini, yerel olarak entegre olmalarını veya ülkelerinde başka bir yere yerleşmelerini desteklemek esastır. Çözümlere ilişkin daha iyi veri ve kanıtlar, yerinden edilmeyi etkili bir şekilde önleme ve müdahale kilit öneme sahiptir. Çatışma çözümü, barış inşası, afet riskinin azaltılması, iklim esnekliği, gıda güvenliği ve yoksulluğun azaltılması sağlanmalıdır.'