Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail, Filistin Yönetimine Yaptırım Uyguluyor

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürürken bir yandan da Filistin yönetimini maddi yaptırım uygulamaya çalışıyor. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, Hamas’ı desteklediği gerekçesiyle Filistin yönetiminin fonlarının dondurulması talimatı verdiği açıklandı.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 22:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail, Filistin Yönetimine Yaptırım Uyguluyor

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürürken bir yandan da Filistin yönetimini maddi yaptırım uygulamaya çalışıyor.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, Hamas’ı desteklediği gerekçesiyle Filistin yönetiminin fonlarının dondurulması talimatı verdiği açıklandı.

Aynı zamanda, Bakanlar Kurulu’na seslenen Smotrich’in Filistin yönetimine fonların transfer edilmesine yönelik politikasını da gözden geçirmesi uyarısında bulunduğu aktarıldı.

Smotrich’in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir mektup göndererek, “Maliye Bakanlığına, Filistin yönetimine bu ay ödemelerin durdurulması konusunda verdiğim talimat konusunda sizi bilgilendirmek isterim” dediği kaydedildi.

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Smotrich, Başbakan Binyamin Netanyahu ya bugün gönderdiği mektupta Maliye Bakanlığının bu ay Filistin yönetimine fon sağlamayacağını ifade etti.

Filistin yönetiminin, Hamas ın eylemlerine mesafe koymayı uygun bulmamasının , bu adımın gerekçesi olduğunu savunan Smotrich, aksine Filistin yönetiminin Hamas ın eylemine desteğini açıkladığını ve İsrail aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesi nde çaba sarf ettiğini belirtti.

Maliye Bakanı, ayrıca Filistin yönetiminin, eylemi gerçekleştirenleri destekleyerek vergi fonlarını İsrail Devleti ve vatandaşlarına karşı faaliyetleri finanse etmek için kullanıldığını ispat ettiğini ileri sürdü.

Hiçbir şey olmamış gibi davranamayacaklarını kaydeden Smotrich, Maliye Bakanlığına bu ay para transferlerinin dondurulması yönünde talimat verdiğimi belirtmek isterim ifadesini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994 te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince İsrail yönetimi, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistin yönetimi adına vergi topluyor ve topladığı aylık yaklaşık 190 milyon doları Filistin hazinesine aktarıyordu.

İsrail yönetimi, yaklaşık 2 yıldır, Filistin yönetimi adına topladığı vergilerden kesinti yapıyor, Filistin hükümeti Kasım 2021 den bu yana memur maaşlarını tam ödeyemiyordu.