Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'in Gazze'deki Kara Harekatı Neden Gecikti?

Hamas'ın saldırısının ardından İsrail Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. İsrail'in kara harekatını ertelemesinin sebepleri ve değişen askeri stratejisi inceleniyor. Çin'in endişeleri ve İsrail gazetesinin analizi de makalede yer alıyor.

Yayın Tarihi: 24.10.2023 20:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İsrail'in Gazze'deki Kara Harekatı Neden Gecikti?

Hamas'ın saldırısının ardından İsrail Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu

Hamas'ın silahlı kanadının 7 Ekim saldırısının ardından İsrail Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Can kayıpları günden güne artarken, diğer yanda da olası bir kara harekatı gündemdeki yerini koruyor. İsrail'in operasyonu sürekli olarak ileri bir tarihe ertelemesi ise pek çok soruyu beraberinde getiriyor.

İsrail'in kara harekatını ertelemesinin sebepleri

Kötü hava koşulları, bölgeye daha fazla ABD unsurunun gelmesi ve rehinelerin kurtarılması için süre kazanmak gibi pek çok argüman sunularak ertelenen kara harekâtı İsrail'de sinirlerin gerilmesine neden oldu. İsrail ordusunun tümenlerini savaşa göndermeden önce birliklerin yüzde yüz hazır olmasını istediği ve bu nedenle erteleme istediği de sıkça dile getiriliyor.

İsrail'in kara harekatı tarihindeki değişim

İsrail'in son 30 yıldaki savaş sicili göz önüne alındığında, IDF kara birliklerinin savaşa girmesi yönündeki derin isteksizlik görülüyor. IDF'nin kara kuvvetlerini ikiye katlamasına rağmen değişimin tohumları atıldı. İsrail'in yeni askeri stratejisi, yüksek teknoloji ve hava gücü ile korunmayı hedefliyor.

Çin'in endişesi

Çin, savaşın tüm bölgeye yayılmasından endişe duyuyor. Çin Dışişleri Bakanı, Filistinlilerin yaşadığı zorlukları anladıklarını ve İsrail tarafından sivillere yapılan saldırıları kınadıklarını belirtti.

İsrail gazetesinin analizi

Haaretz gazetesinde yer alan analize göre, İsrail'in kara harekatına hazırlanması ve rehinelerin kurtarılması gibi öncelikleri arasında çelişki yaşanıyor. Kara harekatının sonuçlarına dair şüpheler ise kara operasyonunun gecikmesine neden oluyor.