Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kırmızı Ateş Karıncaları Avrupa'da İlk Kez Görüldü

Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Karayipler, Çin ve Avustralya'yı istila eden kırmızı ateş karıncaları, ilk kez Avrupa'da görüldü. Bu karıncaların dünyanın en istilacı türlerinden biri olduğu biliniyor.

Yayın Tarihi: 12.09.2023 17:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kırmızı Ateş Karıncaları Avrupa'da İlk Kez Görüldü

Yeni bir araştırmaya göre dünyanın en istilacı türlerinden biri olan kırmızı ateş karıncası ilk kez Avrupa'da bulundu.

Bilimsel adı Solenopsis invicta olan ithal karınca, Güney Amerika'ya özgüdür ancak geçtiğimiz yüzyıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Karayipler, Çin ve Avustralya'nın büyük bir kısmına yayılmıştır.

ACI VERİCİ BİR İĞNEYE SAHİPLER

Bu böcekler rahatsız edildiklerinde agresif olabilirler ve cildi tahriş eden ve alerjik reaksiyonlara neden olabilen acı verici bir iğneye sahiptirler. Karınca ayrıca mahsullere ve yerel ekosistemlere de zarar verebilir.

"ENDİŞE VERİCİ DERECEDE HIZLI YAYILABİLİR"

Araştırmacılar, İtalya'nın Sicilya kentindeki Syracuse kenti yakınlarında 5 hektara yayılan 88 kırmızı ateş karıncası yuvası tespit ettiklerini söyledi. İspanya'daki Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olan araştırmanın baş yazarı Mattia Menchetti, "S. invicta en kötü istilacı türlerden biridir. Endişe verici derecede hızlı bir şekilde yayılabilir." dedi.

Menchetti, "Bu türü İtalya'da bulmak büyük bir sürprizdi, ancak bu günün geleceğini biliyorduk" dedi. Yazarlar, İspanya, Finlandiya ve Hollanda'da ithal edilen ürünlerde kırmızı ateş karıncalarının keşfedildiğini ancak bu çalışmadan önce bir koloninin doğrulanmadığını söyledi.

NE ZAMAN GELDİĞİ BİLİNMİYOR

Koloniler Syracuse'un banliyö bölgesinde bulundu. Ateş karıncalarının oraya nasıl ve ne zaman ulaştığı belli değildi. Araştırmanın arkasındaki araştırmacılar, böcekleri şehrin limanı gibi çok sayıda insan faaliyetinin olduğu bir geçiş noktasına gelmiş olması gerektiğine inanıyor.

KARINCA SOKMALARI GİDEREK ARTIYOR

Yerel halk, bilim insanlarına 2019'dan bu yana karınca sokmalarının arttığını söyledi. Çalışma, rüzgarın uçan kraliçe karıncaları ticari limanın bulunduğu Syracuse'un kuzeybatısından taşımış olabileceğini öne sürdü. Karıncaların genetik analizi, bunların büyük olasılıkla Solenopsis invicta'nın da istilacı bir tür olduğu Amerika Birleşik Devletleri veya Çin'den yayıldıklarını ortaya çıkardı.

UYGUN İKLİME SAHİP BİR BÖLGE

Araştırmacılar, çalışmanın oluşturduğu bir modele göre, Barselona, ​​Roma, Londra ve Paris gibi büyük kentsel alanlar da dahil olmak üzere kıtanın yüzde 7'sinin türler için uygun bir iklime sahip olması nedeniyle karıncaların yakında tüm Avrupa'ya yayılabileceği konusunda uyardı.

GIDA GÜVENLİĞİNİ VE DİĞER CANLILARI TEHDİT EDİYOR

Çalışma Pazartesi günü Current Biology bilimsel dergisinde yayınlandı. Geçen hafta yayınlanan Birleşmiş Milletler destekli bir rapora göre, istilacı türler, bitki ve hayvanların yok olmasına yol açarak, gıda güvenliğini tehdit ederek ve dünya çapında çevre felaketlerini şiddetlendirerek dünyaya her yıl en az 423 milyar dolara mal oluyor.