Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kurtçuklar Strese Verdiği Tepkiyle Yamyam Hale Geliyor

Almanyadaki Max Planck Gelişim Biyolojisi Enstitüsünden, ABDdeki Indiana Üniversitesinden ve Japonyadaki Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsünden araştırmacılar, Allodiplogaster sudhausi kurtçuklarının strese verdiği tepkiyle yamyam hale geldiğini saptadı. Bu dönüşüm yeteneği, kurtçukların tüm genomunun ikinci bir tam kopyasına sahip olmasıyla bağlantılıdır.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 17:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kurtçuklar Strese Verdiği Tepkiyle Yamyam Hale Geliyor

Almanya'daki Max Planck Gelişim Biyolojisi Enstitüsü'nden, ABD'deki Indiana Üniversitesi'nden ve Japonya'daki Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, akıllara durgunluk veren bir kurtçuk türünün davranışlarını gözlemledi. Bilimsel adı Allodiplogaster sudhausi olan bu kurtçuğun, strese girdiği takdirde kendi cinsinden hayvanları yediği görüldü!

Gelin detaylara birlikte bakalım... Nematod ya da yuvarlak kurtlar olarak anılan bu tür canlı gruplarında, bazı besinlerle beslendikleri durumlarda ikinci ağızların ortaya çıkabildiği gibi durumlar, daha önceki araştırmalarda ortaya koyulmuştu. Bahsi geçen bu türde ise devasa bir ağız görmek araştırmacıları bir hayli şaşırtmış.

Araştırmacıların ortaya koyduğu verilere göre Allodiplogaster sudhausi, besin kaynaklarının azaldığını fark ettiği noktada strese giriyormuş. Bu stres de onları etrafında bulunan kendi cinsinden hayvanlarla beslenmeye teşvik ediyormuş. Kısacası arkadaşlarını yiyor.

Bakteriler ve mantarlardan oluşan besinler ile beslenen bu kurtçukların ağız formları incelendiğinde; bu dönüşüm yeteneğinin, bahsi geçen A. sudhausi kurtçuklarının tüm genomunun ikinci bir tam kopyasına sahip olmasıyla bağlantılı olduğu açıklandı. Bahsi geçen tam genom kopyalanması süreci, nematodlarla kendilerini dönüştürmeleri için ekstra esneklik kazandıran bir durum.

Bu konuda daha fazla araştırma gerektiği söyleniyor. Yine de ortaya çıkan bulgulara göre; aşırı kalabalığa ve açlığa yönelik bir stres tepkisi olduğu düşünülüyor. Etraflarında yer alan herhangi bir besini ayrım yapmadan tüketiyor olmaları, kalabalık ya da besinin az olduğu ortamlarda bu kurtçuk türü için büyük bir avantaj olarak görülüyor.