
Bilim İnsanları Uyarıyor: Mantar Hastalıkları Küresel Gıda Stoklarını Tehdit Ediyor
Bilim insanları, tarım ürünlerine yönelik hızla artan mantar hastalıklarının küresel gıda stoklarını tehdit ettiği uyarısında bulundu. 1990'dan bu yana mantar hastalıkları yıllık 7 kilometre kutuplara doğru yayılırken bilim insanları sıcaklıkların artmasıyla hastalıkların kutuplara doğru hareket edeceği ve etkisini artıracağına işaret etti. Uzmanlar, tahıl pası hastalığının halihazırda İngiltere ve İrlanda'da görülmeye başladığına dikkati çekti.
Mantar Hastalıkları Küresel Sağlık Felaketine Yol Açabilir
Mantar hastalıkları, rüzgarın da etkisiyle uzun mesafelere kadar ulaşırken mantar ilaçlarına karşı da direnç geliştirebiliyor. Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların yeni mantar hastalığı varyantları geliştirdiği ve bu mantar hastalıklarının küresel sağlık felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu. Mantar hastalıklarının toprakta 40 yıla kadar kalabildiğine dikkati çeken bilim insanları, kasırgalar vasıtasıyla kıtalar arası da hareket edebileceğinin altını çizdi.
Mantar Hastalıkları Temel Besin Kaynaklarını Tehdit Ediyor
Araştırmacılara göre, mantar hastalığından etkilenen tarım ürünleri arasında pirinç, buğday, soya fasulyesi ve patates gibi temel besin kaynakları bulunuyor. Mantar hastalıklarının tarımsal ürün yetiştiriciliğinde verim kaybının en önemli nedenleri arasında olduğu kaydediliyor.
Çözüm Arayışı Devam Ediyor
Fungusit tarım ilaçları yaygın olarak kullanılıyor ancak mantarlar bu ilaçlara karşı hızla direnç geliştiriyor. Bilim insanları, çözümün mantar enfeksiyonuna dirençli bir dizi gen taşıyan tohum karışımlarının ekilmesinde olduğunu düşünüyor. Teknolojinin de yardımcı olabileceği belirtilirken, insansız hava araçları ve yapay zeka, salgınların daha erken tespit edilmesini ve kontrol edilmesini sağlayabilir.