Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mısırda 3 Bin 500 Yıllık Mezarlıkta Kayıp Antik Eserler Bulundu

Mısır'ın orta kesimindeki 3 bin 500 yıllık bir mezarlıkta kayıp antik eserler bulundu. Keşif arasında en önemlisi, Yeni Krallık dönemine ait olan ve Ölüler Kitabının bazı bölümlerini içeren bir papirüs parşömeniydi. Bu keşif, eski Mısırın inançları ve defin uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sağladığına inanılıyor.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 23:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Mısırda 3 Bin 500 Yıllık Mezarlıkta Kayıp Antik Eserler Bulundu

Mısırlı Arkeologlar Kayıp Antik Eserleri Buldu

Mısırlı arkeologlar, Mısır'ın orta kesimindeki 3 bin 500 yıllık bir mezarlıkta uzun süredir kayıp olan antik eserler buldular. Bu özel keşif, mumyalar, kanopik kavanozlar, muskalar, heykeller ve Ölüler Kitabının bazı bölümlerini içeren bir papirüs parşömeni gibi çeşitli öğeleri içeriyordu.

Mezarlık aynı zamanda taş ve ahşap tabutlar, 25 binden fazla ushabti heykeli, mutfak eşyaları, taş ve ahşap tılsımlar, kanopik kavanozlar gibi zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyordu.

Ölüler Kitabının Keşfi

Bu keşifler arasında en önemlisi, Yeni Krallık dönemine ait olan ve 43 ila 49 metre boyutlarındaki bir papirüs parşömeni içinde korunan Ölüler Kitabının bazı bölümleriydi. Bu metin, ölen kişinin öbür dünyadaki yolculuğuna rehberlik eden eski Mısır metinlerinden biriydi.

Mısırdaki Amerikan Araştırma Merkezine (ACRE) göre, Ölüler Kitabının bu versiyonu, ölülerin gömülmesi için becerilerine dayalı olarak farklılaşan niteliklere sahip kâtipler tarafından hazırlandı. ACRE ayrıca, bu metnin sadece papirüslerde değil, aynı zamanda mezar duvarlarına, mumya sargılarına ve hatta Kral Tutankamonun altın maskesine kaydedildiğini belirtti.

Antik Mısırın Anlaşılmasına Katkı

Ölüler Kitabının ve bu keşfin, eski Mısırın inançları, defin uygulamaları ve ritüelleri hakkında daha fazla bilgi sunarak bu eski uygarlığın anlaşılmasına katkı sağladığına inanılıyor.

Nadir Bir Olay

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, papirüsün Al-Ghuraifa bölgesinde bulunan ilk eksiksiz papirüs olduğunu ve oldukça iyi korunduğunu vurguladı. Aynı zamanda, Roemer ve Pelizaeus Müzesinin CEOsu Lara Weiss ve Chicago Üniversitesinden Mısırbilimci Foy Scalf, bu tür bir eski metinin bir mezarda bulunmasının oldukça nadir olduğunu ve daha fazla değerlendirme ve araştırma gerektiğini belirtti.