Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Misket Bombası Kullanımı Ukrayna'da Ölümlere Neden Oluyor

Ukrayna'da misket bombalarının kullanımı sonucunda 2022 yılında 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 600'den fazla kişi yaralandı. Misket bombaları Suriye'de bile ölümlere neden olan bir silah olarak öne çıktı. Misket bombası kullanımının en çok sivil kaynaklı can kayıplarına yol açtığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 06.09.2023 13:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Misket Bombası Kullanımı Ukrayna'da Ölümlere Neden Oluyor

Ölümlere ve sakatlanmalara neden olan misket bombasının yasaklanması için çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Misket Bombası Koalisyonu’nun (CMC) raporuna göre, 2022 yılında Ukrayna’da 300’den fazla kişi misket bombaları nedeniyle yaşamını yitirdi, 600’den fazla kişi de yaralandı.

Ukrayna’nın Kramatorsk kentinde bir tren istasyonunun bombalandığı ve 53 kişinin hayatını kaybettiği saldırı, misket bombasıyla tek seferde en fazla kişinin öldüğü saldırı oldu. Olayda 135 kişi de yaralanmıştı. Cephedeki mücadele ise devam ediyor. Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, 1’si Moskova Bölgesi’nde, 1’i Kırım semalarında, 2’si Moskova Bölgesi’ne komşu Tver Bölgesi’nde ve 1’i Kaluga Bölgesi’nde olmak üzere 5 Ukrayna İHA’sının imha edildiğini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in de cephe hattına ziyaretleri sürüyor. Donetsk ve Zaporijya bölgelerini ziyaret eden Zelenskiy, bölgede konuşlanmış askerlerle görüştü ve sahadan gelen raporları değerlendirdi. Ukrayna liderinin dün de büyük bir mücadeleye sahne olan Bahmut cephesini ziyaret ettiği öğrenildi.

Misket Bombası Ölümleri Suriye'yi Geçti!

Ukrayna'da en ölümlü yıl Moskova, yaklaşık iki senedir işgal altında tuttuğu Ukrayna’da sivillere bomba yağdırmaya devam ediyor. Sivil toplum kuruluşu Misket Bombası Koalisyonu'nun raporuna göre; Ukrayna'da 'küçük bombacıklar' olarak tabir edilen misket bombaları kullanımına bağlı olarak gerçekleşen ölümler Suriye'yi bile geçti. Raporda ayrıca geçen yılın misket bombasının yol açtığı can kayıplarında 'en ölümlü yıl' olduğu yer aldı.

Misket Bombası Kullanımı ve Can Kayıpları

Misket bombası kullanımına bağlı olarak Ukrayna'da en az 890 kişi hayatını kaybetti veya yaralandı. Bu bombaların sivillerin üzerine yağdığı ve ölümlerin yüzde 95'inin sivil kaynaklı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, bu bombaların 8 farklı ülkede kullanıldığı ve can kayıplarının yüzde 71'inin çocuklardan oluştuğu da raporda yer almaktadır.

Misket Bombası Nedir?

Misket bombaları, topçu, roket, füze ve havan mermileri ile yerden veya havadan, uçaklar tarafından atılan bombalardır. Bu bombalar, havada açılarak çok sayıda mühimmatı veya parçaları geniş bir alana dağıtır. Birçok mühimmat ilk çarpışmada patlamaz ve temizlenip imha edilene kadar yıllarca kara mayınları gibi ayrım gözetmeksizin yaralayan ve öldüren silahlara dönüşür.