Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mustafa Kemal ve Cumhuriyetin İlanı

Mustafa Kemal ve Cumhuriyetin ilanı hakkında bilgiler içeren bir makale.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 11:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Mustafa Kemal ve Cumhuriyetin İlanı

Osmanlı Emniyet Fişi ve Mustafa Kemal

Osmanlı emniyet fişinde Mustafa Kemal'in ismi karşısında “Cumhuriyetçidir” yazıyordu. Bu fiş, Bandırma Vapuru öncesinde Sarayın kararını en zorlayan fiş oldu. Sadrazam Damat Ferit Paşa fişi sürekli göstererek, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışına muhalif oldu. Fiş gerçeği yazıyordu: Mustafa Kemal ve kuşağı, Osmanlı'nın çöküşüne çare arayan ve bu amaçla sürekli okuyan-tartışandı.

Atatürk ve Cumhuriyetçi Düşünce

Atatürk’ün yaşamı boyunca derinden etkileyen en önemli düşün insanlarından biri, cumhuriyet ve cumhuriyetçi düşünce denildiğinde akla ilk gelen düşünürlerden J. J. Rousseau oldu. Atatürk’ün cumhuriyeti ideal sistem olarak görmesinin izlerini, Bandırma Vapurundan indikten sonra yaptığı konuşmalardan anlaşılıyor. Amasya genelgesini anımsayınız: -“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Erzurum kongresini anımsayınız: - “Arkadaşlar tek tedbir; hakimiyeti milliyeye dayanan bilakayıt ve şart müstakil bir Türk devleti teşkil etmek ve hedefe, behemehal vasıl olmaktır.”

Cumhuriyetin İlanı

Cumhuriyet ilanından bir ay önce Atatürk kamuoyunu hazırlamak için “Cumhuriyet” demeden Cumhuriyet ilkelerini basına anlatmaya başladı. Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy gibi kimi arkadaşları ve İstanbul’daki bazı basın organları hemen hoşnutsuzluklarını ifade etmeye başladı. Devrimci önder Atatürk geri adım atmadı; istifaları önemsemedi, hükümdarlık rejimini sonlandırıp egemenliği millete verdi…