
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu
Avrupa Parlamentosu Türkiye ile ilgili hazırladığı 2022 raporunu kabul etti. Raporda Türkiye'nin AB üyeliğinin yeniden başlatılmayacağı ifade edildi. 60 senedir AB kapısında bekletilen Türkiye'de ise hükümet Avrupa Birliği'ne tam üyelik çağrıları yapıyor.
Türkiye-AB Müzakerelerinin Başlangıcı
Eski adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olan AB'yle ilgili ilk süreç 1963 yılında başladı. AET Bakanlar Konseyi, Türkiye'nin yapmış olduğu başvuruyu kabul ederek üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanmasını önermiştir. Söz konusu Anlaşma 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Gümrük Birliği Süreci
13 Kasım 1970 tarihinde imzalanan ve 1973 yılında yürürlüğe giren Katma Protokol ile birlikte, Ankara Anlaşması'nda öngörülen hazırlık dönemi sona ermiş ve 'Geçiş Dönemi'ne ilişkin koşullar belirlenmiştir. Bu dönemde taraflar arasında sanayi ürünleri, tarım ürünleri ve kişilerin serbest dolaşımının sağlanması ve Gümrük Birliği'nin tamamlanması öngörülmüştür.
1980 Sonrası İlişkiler
Türkiye-AB ilişkileri, 1970'li yılların başından 1980'lerin ikinci yarısına kadar, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı istikrarsız bir seyir izlemiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından ilişkiler resmen askıya alınmıştır. 1983 yılında Türkiye'de sivil idarenin yeniden kurulması ve 1984 yılından itibaren Türkiye'nin ithal ikameci politikaları hızla terk etmesi ile beraber, Türkiye'nin dışa açılma süreci başlamıştır. Böylece 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren dondurulmuş bulunan Türkiye-AET ilişkilerinin canlandırılması süreci başlamıştır.
AB Kapılarında Bekletilme Süreci
Türkiye-AB ilişkilerinin dönüm noktası, 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki'de yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'dir. Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığı resmen onaylanmış ve diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir.
AB Kararları ve Son Durum
Türkiye-AB ilişkileri, 2016 yılından itibaren gerilimli bir sürece girmiştir. AB, Türkiye karşıtı bir konuma geçmiş ve ilişkiler kısmen askıya alınmıştır. 2022 raporuyla birlikte Türkiye'nin AB üyeliği başlatılmayacak şeklinde bir karar alınmıştır.