Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Geleceği: Amasia Süper Kıtası

Türkiye'nin Asya kıtasında Amasia süper kıtasının oluşmasıyla gelecekte önemli değişiklikler yaşanması bekleniyor. Pasifik Okyanusu'nun kapanmasıyla birlikte Türkiye yeni kıtada yer alacak.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 12:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye'nin Geleceği: Amasia Süper Kıtası

Türkiye'nin Geleceği: Amasia Süper Kıtası

Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında kalan coğrafyada yer aldığı ve bu coğrafyanın çok değerli olduğu biliniyor. Ancak yapılan araştırmalara göre uzak bir gelecekte Türkiye'nin de içinde bulunduğu Asya kıtasında önemli değişiklikler olacak. Çünkü Pasifik kıtasının yok olması, buna bağlı olarak da değişimlerin meydana gelmesi bekleniyor.

Kıtanın İsmi Amasia

Analize göre 200 ila 300 milyon yıl içinde günümüz Amerika ve Asya kıtaları birleşerek yeni bir süper kıta Amasia'yı oluşturacak. Amerika, Asya ile çarpıştığında, Pasifik Okyanusu'nun (Atlantik ve Hint Okyanuslarının aksine) kapanacağına inanılıyor. İşte Türkiye bu yeni kıtada yer alacak.

Kıtaların Hareketlerini Tahmin Etmek Amaçlanıyor

Araştırmada dev tektonik plakaların, yani kıtaların, milyon yıllar içindeki hareketinin olası hareketlerinin ne olabileceğini tahmin etmek için 4 boyutlu jeodinamik modelleme yapabilen bir süper bilgisayar kullanıldı.

Türkiye'yi de İlgilendiriyor

Araştırmacıların hesaplamalarına göre, Atlantik ve Hint Okyanusu gibi daha genç okyanuslar bir sonraki süper kıta oluştuğunda büyük olasılıkla kapanmayacak. İlginç bir şekilde, Amasia'nın oluşumu için Avustralya kıtasının da oynayacağı bir rol var, çünkü Asya ile çarpışması bekleniyor.

Peki Orada Yaşam Neye Benzecek?

Şu anda, dünya üzerindeki yedi kıtanın coğrafi konumları, bu kara kütleleri üzerindeki ekosistemler üzerinde önemli etkilere sahip. İnsan kültürleri dahi bu koşullara göre şekilleniyor. Bu nedenle araştırmacılar bir sonraki süper kıtadaki yaşamın neye benzeyeceğini de merak etti. Araştırmacılara göre, süper kıta oluştuğunda gezegenin büyük ölçüde farklı olması beklenebilir.