Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tunus Geri Kabul Anlaşması: Avrupa Birliği'nin Tunus ile İmzaladığı Anlaşma

Sezin Öney, 16 Haziran'da Avrupa Birliği ile geri kabul anlaşmasına imza attı. Tunus karakterli bir tutum sergileyerek sadece iltica talepleri kabul edilmeyen Tunus vatandaşlarını geri almayı kabul etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusu ise hala belirsizliğini koruyor. Türkiye'nin ekonomik durumu ise zorlu bir süreçten geçiyor.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 15:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Tunus Geri Kabul Anlaşması: Avrupa Birliği'nin Tunus ile İmzaladığı Anlaşma

Sezin Öney Tunus ile Geri Kabul Anlaşması İmzaladı

Sezin Öney, 16 Haziran'da Avrupa Birliği ile geri kabul anlaşmasına imza attı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile vardığı anlaşma, sıkı bir müzakere sonucu somutlaştı. Cumhurbaşkanı Said yaklaşık bir ay önce geri kabul anlaşması teklifini 'AB'nin sınır muhafızı olmayız' diyerek reddetmişti.

Tunus'un Tutumu

Tunus, İtalya'nın altı Afrika kıyısında bir ülke olarak mültecilerin akın akın İtalya'ya gitmesi üzerine Avrupa Birliği'nin dikkatini çekti. Avrupa Birliği, Türkiye'yi bekçi gibi kapıya diktiği gibi Tunus'a da para yollayarak kendi adına çalıştırmayı teklif etti. Ancak Tunus karakterli bir tutum sergileyerek bu teklifi reddetti.

Tunus'un Kabul Etmesi

Tunus, sadece Avrupa Birliği'ne iltica eden ve iltica talepleri kabul edilmeyen Tunus vatandaşlarını geri almayı kabul etti. Karşılığında ise 607 milyon Euro'luk destek aldı. Bu durum, Türkiye'nin Avrupa Birliği tarafından depo ve toplama kampı olarak kullanılmasına karşılık Tunus'un daha bağımsız bir tutum sergilediği anlamına geliyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyeliği

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusu ise hala belirsizliğini koruyor. Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetinin izlediği siyasi çizgide radikal bir değişiklik olmadığı sürece, AB-Türkiye arasında dondurulan tam üyelik müzakerelerinin başlamayacağını içeren Türkiye raporunu kabul etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda ise hala tartışmalar devam ediyor.

Türkiye'nin Ekonomik Durumu

Türkiye'nin ekonomik durumu ise zorlu bir süreçten geçiyor. Bütçe gelirlerinde büyük bir artış yaşanmasına rağmen harcamalar hızla artıyor. Aylık bütçe açığı rekor seviyelere ulaşmış durumda. Ek vergiler konulmasıyla birlikte halkın fakirlik sorunu daha da derinleşiyor. Türkiye, ek bütçe ve borçlanma yoluyla bu durumu dengelemeye çalışıyor.