Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka Geliştirilmesi Durdurulmalı: Tıp Dünyasından Uyarı

Doktorlar ve halk sağlığı uzmanları, yapay zekanın milyonlarca insanın sağlığına zarar verebileceğini ve insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturabileceğini söyleyerek gerekli düzenlemeler yapılana kadar yapay zekanın geliştirilmesinin durdurulması çağrısında bulundular. Yapay zeka odaklı bilgi sistemlerinin manipülatif ve gerçekleri çarpıtıcı yanlarına dikkat çeken uzmanlar, demokrasiyi daha da baltalayabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 10.05.2023 11:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yapay Zeka Geliştirilmesi Durdurulmalı: Tıp Dünyasından Uyarı

Yapay Zekanın Meslekleri Tehdit Ettiği Konuşuluyor

Yapay zekanın uzun vadede birçok mesleği yerine geçebileceği ve insanları işinden edebileceği konuşuluyor. Amazon gibi büyük perakende firmaları lojistik süreçlerinde robotları kullanmaya başladı. Teknoloji uzmanları OpenAI'nin GPT-4 yapay zeka modelini piyasaya sürdükten sonra 'GPT-4'ten daha güçlü bir sistemin geliştirilmesi altı ay ertelensin' çağrısında bulunmuştu. Şimdi benzer bir açıklama tıp dünyasından geldi.

Doktorlar ve Halk Sağlığı Uzmanları Yapay Zekanın Durdurulmasını İstiyor

The Guardian'ın haberine göre doktorlar ve halk sağlığı uzmanları gerekli düzenlemeler yapılana kadar yapay zekanın geliştirilmesinin durdurulması çağrısında bulundular. Yapay zekanın milyonlarca insanın sağlığına zarar verebileceğini ve insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturabileceğini söylediler. ChatGPT gibi yapay zeka araçları kod yazma, ödev yapma, makale oluşturma gibi birçok basit işlemi gerçekleştirebiliyor. Ancak yapabildikleri bunlarla sınırlı değil. Hastalıkları teşhis etme ve tedavi yöntemi belirleme gibi süreçlerde de rol oynayarak sağlık hizmetlerinde devrim yaratabileceği öne sürülüyor. Uzmanlar ise aynı fikirde değil. BMJ Global Health dergisinde ortak makale yayımlayan birçok ülkeden doktor yapay zekanın 'insan sağlığını olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunu' belirtti.

Manipülatif ve Gerçekleri Çarpıtan Yapay Zeka Sistemleri Demokrasiyi Bile Tehdit Edebilir

AI tabanlı sistemlerin manipülatif ve gerçekleri çarpıtıcı yanlarına dikkat çeken halk sağlığı uzmanları yapay zeka odaklı bilgi sistemlerinin demokrasiyi daha da baltalayabileceğini söyledi. Makalede yapay zekanın yasal düzenlemelerle denetlenebilir hale gelene kadar yasaklanması ve gelişiminin durdurulması çağrısında bulunuldu.